De miskende fusiegroep TechnipFMC

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

TechnipFMC is de fusiegroep van Technip en FMC Technologies. Het nummer vier in de oliedienstenwereld toont veel potentieel en is bovendien een koopje.

In het voorjaar van 2016 zat Technip vooraan in het financiële nieuws met de aankondiging van een fusie met het Amerikaanse FMC Technologies. Sinds januari van dit jaar is de fusiemaatschappij TechnipFMCeen feit met een dubbele notering op Euronext Parijs en de New York Stock Exchange. Elke Technip-aandeelhouder kreeg twee aandelen van de nieuwe fusiegroep, terwijl elke aandeelhouder van FMC Technologies één aandeel van TechnipFMC kreeg.

Daarmee is een groep ontstaan, die afgerond staat voor 12 miljard euro beurskapitalisatie, 13 miljard euro verwachte omzet en 12,5 miljard euro orderboek. Dat betekent in omzettermen een vierde plaats bij de beursgenoteerde oliedienstenbedrijven. TechnipFMC moet enkel nog Schlumberger (30 miljard dollar verwachte omzet 2017), Halliburtonen Baker Hughes (beide circa 20 miljard dollar) voor zich dulden. De fusie moet vanaf 2019 jaarlijks 400 miljoen euro synergievoordelen opleveren.

Technip was voordien al een toonaangevende speler met als de belangrijkste troefkaarten een sterke internationale aanwezigheid en een breed activiteitenterrein. Die elementen heeft de fusie alleen maar versterkt. Zo wordt de wereldwijde aanwezigheid uitgebreid tot 48 landen.

Haast alle nationale en internationale olie- en gasreuzen zoals Exxon Mobil, Total, BP, Petrobras enzovoort behoren dan ook tot het klantenbestand van het nieuwbakken oliedienstenbedrijf. De klantenbasis is zeer divers en gespreid over 38 procent internationale olie- en gasbedrijven, 38 procent nationale oliemaatschappijen en voor het overige kleine en middelgrote onafhankelijke spelers.

Technip had al een Offshore/Onshore-afdeling, waar het eerste gaat om de installatie van boorplatformen op zee en het tweede hoofdzakelijk op lng en schaliegas slaat. Op dat gebied voegt FMC niks toe.

Dat is anders voor de andere afdeling Subsea, die bij Technip vooral sloeg op flexibele pijpleidingen. Die activiteit wordt door de fusie met FMC versterkt met productiesystemen en diensten. FMC draait zo’n 4 miljard dollar omzet in Subsea. Die activiteit is ook een pak winstgevender dan Offshore/onshore.

FMC Technologies voegt daar ook nog een nieuwe activiteit aan toe. Surface heeft te maken met boren en vooral met het beheer van bronnen. Sowieso is het met een omzet in de buurt van 1,5 miljard dollar het kleine broertje in de groep.

De resultaten van het derde kwartaal lieten een gemengd beeld zien. De omzet liep met 17,8 procent terug ten opzichte van het derde kwartaal van 2015. Maar met 4,14 miljard dollar lag hij wel boven de gemiddelde analistenverwachting van 3,87 miljard dollar. De omzet is gespreid over 2,31 miljard Offshore/Onshore, 1,48 miljard Subsea en 0,35 miljard Surface. De bedrijfskasstroom (ebitda) zakte met 23,3 procent tot 536,2 miljoen dollar of een afname van de ebitda-marge van 13,9 tot 12,9 procent. De recurrente (zonder eenmalige elementen) winst bedroeg 0,39 dollar per aandeel. Aan het einde van het derde kwartaal bedroeg het orderboek 13,9 miljard dollar.

Conclusie

Het aandeel heeft de beleggersharten nog niet kunnen veroveren. We beschouwen TechnipFMC nochtans als een van de betere bedrijven in de oliedienstensector. We geloven dan ook in het koerspotentieel van TechnipFMC. Zeker tegen amper iets meer dan 5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) en 1 keer de boekwaarde is het een koopje. We leggen dan ook een order voor de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 25,35 euro

Ticker: FTI FP

ISIN-code: GB00BDSFG982

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 11,8 miljard euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: 19

Koersverschil 12 maanden: –

Koersverschil sinds notering: -22%

Dividendrendement: –

Partner Content