Danny Reweghs
De doorbraak van het goud in 2018
“Een ommekeer in het monetaire beleid zal de jarenlange stijging van de prijzen van obligaties, aandelen, vastgoed in gevaar brengen. Dan is goud een logisch alternatief”, zegt Danny Reweghs.
De afgelopen vijf jaar bereikte de goudprijs vier van de vijf keer zijn jaardieptepunt in december. Enkel in 2014 was dat al in oktober, maar dus ook in het laatste kwartaal van het jaar. De jongste drie jaren kan men een logische verklaring geven aan het dieptepunt aan het eind van het jaar. In december 2015, 2016 en 2017 voerde de Federal Reserve op de laatste vergadering van het jaar een renteverhoging met 25 basispunten (0,25%) door. Goud brengt geen rente op en had het tot nog toe telkens moeilijk als de Amerikaanse centrale bank tot een renteverhoging overging.
Anderzijds blijft de lange rente laag, vooral in vergelijking met de inflatie. Die stijgt ook en dus blijft de reële rente negatief. Dat is een goede zaak voor het gele metaal.
De verliezer van QE
Maar het goud heeft sinds 2011 vooral afgezien van het uiterst soepele monetaire beleid van de centrale banken. Ze kochten voor duizenden miljarden aan obligaties op, de fameuze QE (quantitative easing). Dat was een zegen voor andere beleggingsactiva zoals aandelen, obligaties, vastgoed, kunst, oldtimers,… Maar dat beleid staat op een keerpunt. Ergens dit jaar zullen de centrale banken niet meer netto obligaties opkopen. We gaan van jaren van QE naar QT, quantitative tightening, het laten aflopen van bestaande leningen zonder nieuwe te kopen.
Het logische beleggingsalternatief
Het kan geen toeval zijn dat de bodem van de goudprijs in dollar er kwam op het moment dat de Amerikaanse centrale bank het keerpunt inzette met een eerste renteverhoging. Het zou ons niet verbazen dat het in het jaar van de globale ommekeer in het monetaire beleid tot een uitbraak van het bekendste edelmetaal zou komen. Van een uitbraak is sprake als het goud de piek van 1375 à 1400 dollar per troy ounce (31,1 gram) uit 2016 overschrijdt. Op dat moment krijgen we de definitieve bevestiging dat sprake is van een trendommekeer in de goudprijs sinds eind 2015-begin 2016.
De ommekeer in het monetaire beleid zou voor een rentestijging moeten zorgen en zo de jarenlange stijging van aandelen-, obligaties-, vastgoedprijzen, … in gevaar brengen. Op dat moment zullen beleggers naar alternatieven zoeken om in te beleggen en goud lijkt ons een logisch alternatief. Het zullen niet de cryptomunten zoals de bitcoin zijn. Een ander monetair landschap leidt tot een andere winnaar.
Gouden investering
We blijven dan ook bij onze zienswijze dat we nog altijd in het beginstadium van de opwaartse cyclus voor het goud en zilver zitten, die nog een aantal jaren tegoed heeft. U kunt in de eerste plaats fysiek goud kopen of investeren in de tracker op het gele metaal SPDR Gold Shares (ticker GLD). Die goudpositie kan worden aangevuld met de tracker op goudmijnaandelen VanEck Vectors Goldminers (ticker GDX). Maar blijf dit vooral bekijken als een investering over meerdere jaren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier