Cisco Systems

Cisco valt de concurrentie op eigen terrein aan met nieuwe producten. Het slaagt er daardoor in zijn groei en zijn winstgevendheid op peil te houden.

Voor het vierde kwartaal op rij presteerde Cisco Systems, de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur, boven de verwachtingen. Cisco bevestigt daarmee de wederopstanding die vorig jaar werd ingezet. Dat is ook beleggers niet ontgaan. Na de publicatie van het kwartaalrapport klom de koers naar het hoogste niveau in zeven jaar. Cisco heeft zich met enige vertraging aangepast aan de economische realiteit. De groei van de omzet en de winst kwam onder druk, doordat grote bedrijven en telecomoperatoren steeds minder een beroep deden op de hardware – de routers en switches – van Cisco. Concurrenten kwamen met software op de markt die een groot deel van de netwerkbeheerstaken konden overnemen. Cisco vocht echter terug en heeft nu ook een eigen aanbod aan ‘software defined networking’ dat het combineert met het bestaande hardwareaanbod. Dat maakt van Cisco een speler waar men nog steeds niet omheen kan.

De totale groepsomzet steeg in periode november-januari met 7% op jaarbasis, tot 11,94 miljard USD. Tegenover het kwartaal daarvoor was er een achteruitgang met 2,5%. De omzet uit producten, die instaan vaan 76% van de omzet, steeg met 7,8%. Op kwartaalbasis was er een achteruitgang met 3,8%. Dit was vooral te wijten aan een daling van de omzet uit switches en routers met respectievelijk 6% en 9,5%. De kleinere afdelingen hielden beter stand met een goede prestatie van data center en cloudcomputing. De omzet uit diensten ging er zowel op jaar- als op kwartaalbasis op vooruit. De aangepaste winst steeg met 14%, tot 2,58 miljard USD. Ook het aantal nieuwe productorders steeg vorig kwartaal met 5%, tegenover een vooruitgang met 1% een kwartaal eerder.

Toch blijft de prestatie in de groeilanden ondermaats. De omzet steeg met 1%, maar China presteerde opnieuw erg slecht met een daling van het aantal nieuwe orders met 19%. Vooral wat beveiligings- en netwerkoplossingen aangaat, doet China steeds minder een beroep op Amerikaanse bedrijven en dat heeft Cisco duidelijk gevoeld. Ook in Rusland en Brazilië was er een achteruitgang met respectievelijk 16% en 8%. Mexico en India lieten zich in positieve zin opmerken met respectievelijk 21% en 11% meer orders.

Cisco kocht in het voorbije kwartaal 44 miljoen eigen aandelen in voor een gezamenlijk bedrag van 1,2 miljard USD. Daarnaast werd nog eens 974 miljoen USD gespendeerd aan dividenduitkeringen. Dat dividend werd overigens verhoogd van 19 naar 21 dollarcent per kwartaal. Op het einde van het tweede kwartaal had de groep 53 miljard USD in kas. De totale schuld op korte en lange termijn bedroeg 20,5 miljard USD. Cisco heeft dus voldoende ruimte om overnames te doen. Dit blijft op langere termijn ook de bedoeling, vooral dan in het cloudcomputing- en beveiligingssegment. CEO John Chambers wees echter op de hoge waardering van talrijke overnamedoelwitten. Hetzelfde kan echter ook worden gezegd van Cisco, dat aan 14 keer de verwachte winst noteert.

Conclusie

Cisco valt de concurrentie op eigen terrein aan met nieuwe producten en slaagt er daardoor in om groei en winstgevendheid op peil te houden. De kracht van de groep zit vooral in het brede aanbod en de sterke financiële positie waarvan aandeelhouders profiteren via dividenden en aandeleninkopen.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content