Cisco heeft weer uitzicht op omzetgroei
Ondanks zeven opeenvolgende kwartalen met op jaarbasis een omzetdaling klom de beurskoers van Cisco vorig jaar ruim een kwart hoger. De overstap van een verkoop- naar een abonnementsformule begint te lonen.
In het afgelopen kwartaal, het eerste van het boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 31 juli), daalde de groepsomzet van Cisco opnieuw met 2 procent naar 12,1 miljard dollar. De productverkoop stond in voor iets meer dan 9 miljard dollar (-2,7%), terwijl de omzet uit diensten (3,1 miljard dollar) er licht op vooruitging.
Het segment van de Infrastructure Platforms is nog altijd goed voor 57 procent van de groepsomzet. Cisco is dominant op de kernmarkten van routers en switches, maar verliest wel kwartaal na kwartaal marktaandeel. Bedrijven als Arista, Juniper, HP en Huawei bieden apparatuur met grotendeels dezelfde functionaliteiten goedkoper aan. Cisco koppelt wel beveiliging en software aan het aanbod en kan terugvallen op een brede geïnstalleerde basis en een uitgebreid service- en onderhoudsnetwerk. Als bevoorrechte leverancier van de Amerikaanse overheid heeft Cisco ook een voet tussen de deur in heel wat grote bedrijven en bij telecomoperatoren. Zijn dominante marktpositie is dus nog niet direct bedreigd, maar wordt wel aan alle kanten aangevallen. Het aantal nieuwe orders steeg in het eerste kwartaal van het nieuwe fiscaal boekjaar met 1 procent op jaarbasis.
De nettowinst daalde met 2 procent naar 3 miljard dollar, maar per aandeel bleef het winstcijfer wel ongewijzigd (0,61). Het omzetcijfer vertelt niet het volledige verhaal omdat Cisco zich in een overgangsfase bevindt. Het klassieke bedrijfsmodel met focus op de verkoop van hardware, software en aanverwante diensten, wordt vervangen door een abonnementsformule. Dan komen de inkomsten niet in één keer binnen, maar wel gespreid over de looptijd van de overeenkomst tussen Cisco en de klant. De jongste kwartalen illustreren dat de abonnementsformule stilaan onder stoom komt. In het eerste kwartaal steeg die uitgestelde omzet met 10 procent naar 18,6 miljard dollar. Omgerekend maken die inkomsten nu 32 procent van de groepsomzet uit, 3 procent meer dan een jaar eerder.
Cisco blijft een kasstroommachine met een operationele kasstroom van 3,08 miljard dollar in het eerste kwartaal, bijna 13 procent meer dan een jaar eerder. Over het lopende boekjaar wordt een vrije kasstroom van ongeveer 13 miljard dollar verwacht. Het management stelt voor het lopende kwartaal een omzetgroei met 1 tot 3 procent voorop. Cisco kocht over het eerste kwartaal voor 1,62 miljard dollar aan eigen aandelen in. Er is in het lopende programma nog 10,1 miljard dollar beschikbaar voor aandeleninkoop. Onder de technologiebedrijven is Cisco ook een van de meest gulle dividendbetalers. De onderneming zal ook kunnen profiteren van de aangekondigde belastingverminderingen. Van de bijna 71,6 miljard dollar aan beschikbare liquiditeiten staat slechts 2,5 miljard dollar in de Verenigde Staten geparkeerd.
Conclusie
Het vooruitzicht dat Cisco voor het eerst in acht kwartalen weer omzetgroei zal presenteren, gaf het aandeel vleugels. De omschakeling van een klassieke verkoopstrategie naar een abonnementsformule verloopt almaar beter. Toch is overdreven optimisme misplaatst. De groei in het netwerksegment is beperkt en bovendien noteert het aandeel met een premie tegenover het gemiddelde van de voorbije tien jaar (k/w 13,5). Dat kan worden verantwoord door het bovengemiddelde dividend en de aandeleninkoop. Al met al is de huidige waardering correct.
Advies : houden/afwachten
Risico : gemiddeld
Rating : 2B
Koers: 39,94 dollar
Ticker: CSCO
ISIN-code: US17275R1023
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 197,5 miljard dollar
K/w 2016: 20
Verwachte k/w 2017: 15
Koersverschil 12 maanden: +37%
Koersverschil sinds jaarbegin: +4%
Dividendrendement: 2,9%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier