Chinese beurs in correctiemodus
De Chinese beursindexen noteren sinds de start van 2018 gemiddeld een kwart lager. Die correctie komt niet uit de lucht vallen.
De piek van de economische groei ligt achter ons en de handelsspanningen met de Verenigde Staten nemen toe. De groei van het Chinese bruto binnenlands product bleef in het derde kwartaal steken op 6,5 procent, het laagste peil sinds de eerste drie maanden van 2009.
De komende kwartalen zal het groeicijfer wellicht niet aantrekken. Het IMF verlaagde al de groeiprognoses voor 2019 naar 6,2 procent. De goedkopere munt is een ander element. De Chinese yuan (CNY) verloor sinds april 10 procent tegenover de dollar en noteert op het laagste niveau sinds mei 2008. Een hogere dollar verhoogt de importkosten van energie en andere grondstoffen, wat de winstmarge van de bedrijven onder druk zet. De Chinese overheid heeft de beursdaling zelf in de hand gewerkt door eerder dit jaar de kredietvoorwaarden te verstrakken. De gecombineerde overheidsschuld en private schuld zijn opgelopen naar een recordniveau van 34 biljoen dollar.
In China worden aandelen vaak gebruikt als onderpand voor kredieten. Een verdere beursdaling kan een gedwongen verkoopgolf in gang zetten. Maar de Chinese overheid zal het niet zover laten komen. Er werden al fiscale en monetaire stimuli aangekondigd die het beursvertrouwen weer moeten opkrikken. Naast een versoepeling van de kredietvoorwaarden worden ook bepaalde belastingen verlaagd.
Trackers
Private beleggers hebben meestal geen andere keuze dan de Chinese beurs via een tracker te bespelen. Dat kan op verschillende manieren. De iShares China Large Cap ETF wordt uitgegeven door BlackRock en noteert op Euronext Amsterdam met als tickersymbool FXC en de ISIN-code IE00B02KXK85. FXC schaduwt de evolutie van de FTSE China 50 index. Die bevat de aandelen van China’s grootste en meest liquide vijftig bedrijven die op de beurs van Hongkong zijn genoteerd. De financiële sector is het sterkst vertegenwoordigd in de index (46%), gevolgd door communicatie (18%) en energie (12%). De jaarlijkse beheersvergoeding van FXC bedraagt 0,74 procent.
Beleggers kunnen ook kiezen voorde HSBC MSCI China ETF. Die tracker noteert op Euronext Parijs met het tickersymbool CNY en de ISIN-code IE00B44T3H88. De onderliggende waarde is de MSCI China index. Die bevat 461 aandelen waarmee CNY veel gediversifieerder is. De financiële sector (24%), technologie (23%) en consumentengoederen (18%) zijn het sterkst vertegenwoordigd. De jaarlijkse beheersvergoeding van CNY bedraagt 0,6 procent.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier