Chinese aandelen in de lift
De Chinese aandelenmarkten kenden dit jaar een vliegende start.
De Chinese aandelenmarkten kenden dit jaar een vliegende start. De Shanghai Composite klom in 2019 bijna 30 procent hoger, terwijl de CSI300, de grootste 300 aandelen die op de beurzen van Sjanghai en Shenzhen noteren, zelfs 35 procent liet bijschrijven. De klim moet wel in het juiste perspectief worden gezien. 2018 was een bar slecht jaar voor Chinese aandelen met een gemiddelde koersdaling van een derde. De correctie weerspiegelde de vrees voor een escalerende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, de economische groeivertraging en de daling van de munt.
Begin dit jaar besloten investeerders dat Chinese aandelen te fors waren afgestraft en er kwam een herstelbeweging op gang. De Chinese aandelenmarkten hebben het beste kwartaal in meer dan vier jaar achter de rug. Het herstel werd gevoed door gunstig nieuws. Nadat de economische groei vorig jaar in het traagste tempo in bijna een kwarteeuw is gegroeid, pakte de Chinese overheid uit met stimulerende maatregelen. De reserve-eisen voor de commerciële banken werden verlaagd om de kredietverlening aan kmo’s te verbeteren. Er kwamen ook enkele selectieve belastingverlagingen en de overheid besliste infrastructuurwerken sneller dan voorzien uit te voeren.
De maatregelen lijken te werken, want de PMI-index die de activiteit in de verwerkende sector meet, klom in maart voor het eerst in vier maanden weer boven het niveau van 50, dat de grens tussen groei en krimp aangeeft. Tegelijk lijkt ook een compromis in het handelsconflict steeds dichterbij te komen.
Binnenkort krijgen de Chinese A-aandelen een extra duw in de rug door de herweging van de MSCI Emerging Markets index. A-aandelen noteren in renminbi op de beurzen van Sjanghai en Shenzhen. Het gaat om een markt van 7000 miljard dollar. Het gewicht van de Chinese A-aandelen in de index bedraagt nu 0,7 procent en moet naar 3,3 procent stijgen. De herweging start in mei en zal tegen november afgerond zijn.
Chinese A-aandelen zijn voor buitenlandse investeerders beperkt toegankelijk, maar trackers brengen soelaas. Omdat de meeste Amerikaanse trackers door Europese regelgeving in de ban werden geslagen, is de spoeling dun. Toch vonden we met de iShares MSCI China ETF van BlackRock een volwaardig alternatief in Europa. De tracker noteert op de Duitse Xetra-beurs met ISIN-code IE00BQT3WG13 en het tickersymbool 36BZ. De tracker schaduwt de evolutie van de MSCI China A Inclusion index. Die index telde op 10 april 239 posities. De financiële sector is het sterkst vertegenwoordigd met 34 procent van de totale marktwaarde.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier