China en daarbuiten

China National Offshore Oil Company (CNOOC) behoort met een beurskapitalisatie van 56 miljard dollar tot de grotere olie- en gasspelers ter wereld.

CNOOC staat voluit voor China National Offshore Oil Company, de grootste Chinese offshore olie- en aardgasproducent (in de diepzee). Met een beurskapitalisatie van 56 miljard USD behoort het bedrijf ook tot de grotere olie- en gasspelers ter wereld. CNOOC heeft zijn hoofdzetel in Hongkong sinds 1999 en noteerde sinds 2001 zowel op de beurs van Hongkong als New York (ticker CEO). De groep is niet alleen in Chinese wateren actief. Cruciaal in die ontwikkeling is de overname van de Canadese olie- en gasmaatschappij Nexen voor 15,1 miljard USD in februari 2013. Dat was toen de grootste Chinese overname van een buitenlandse maatschappij. Dat zorgde wel voor opschudding en het duurde dan ook vele maanden om de acquisitie goedgekeurd te krijgen. Dankzij de Nexen-deal kreeg CNOOC bijkomende offshore productie in de Noordzee, de Golf van Mexico, net als voor de kusten van West-Afrika. Met bovendien het olieteerzandproject Long Lake in de Canadese provincie Alberta.

De groep heeft voor dit jaar de doelstelling van een dagelijkse gemiddelde productie van 1,25 à 1,35 miljoen vaten (vorig jaar gemiddeld 1,35 miljoen vaten) en 4,32 miljard barrels bewezen reserves. De belangrijkste productiegebieden zijn Bohai (te situeren voor de kust van Peking), de Oost-Chinese Zee, de Zuidoost-Chinese Zee en de Zuidwest-Chinese Zee, met daarnaast de overzeese activiteiten op alle andere continenten, met dank dus aan de Nexen-overname. Bohai is dominant met 42% van de productie in het eerste kwartaal van 2016 en voor heel China gaat het om 66%. Dat wil zeggen dat 34% van de productie buiten de Chinese wateren wordt gerealiseerd. Verder bestond de totale productie voor 84% uit olie en 16% uit aardgas.

Het lustrum 2009-2013 werd gekenmerkt door een sterke omzet- en winstgroei. Zo klom de winst van afgerond 29,5 naar 56,5 miljard yuan (CNY), of een stijging met 91,5%. In die periode werden ook riante kasstromen gegenereerd, die toelieten een mooi dividend uit te keren. In 2013 en 2014 werd telkens meer dan 7 USD bruto per aandeel dividend uitgekeerd. De actualiteit is echter de forse terugval van de olieprijs sinds het voorjaar van 2014. Sindsdien staan de resultaten dan ook onder druk, met in de eerste jaarhelft zelfs voor het eerst sinds de IPO in 2001 een (boekhoudkundig) nettoverlies (-7,74 miljard CNY) na de afboeking van 10,4 miljard CNY op de Canadese olieteerzanden.

In januari publiceerde CNOOC nog een strategische update voor de komende jaren. De investeringen (Capex) worden dan ook voor 2015 teruggeschroefd van 107 miljard CNY voor 2014 over 67,2 miljard CNY voor 2015 (daling met 44%) naar minder dan 60 miljard CNY voor dit jaar. 64% van dat budget gaat naar de ontwikkeling van eerder ontdekte velden richting productie. Opvallend is ook dat 49% voor de ontwikkeling overzee is. Meer voorzichtigheid dus en meer klemtoon op kasstromen.

CNOOC mikt voor de eerstvolgende jaren op een eerder stabiele olie- en gasproductie: van 495 miljoen vaten vorig jaar naar 470 à 485 miljoen vaten dit jaar, richting een prognose van 485 miljoen vaten voor volgend jaar en dan circa 500 miljoen vaten voor 2018. Begin dit jaar noteerde het aandeel 65% onder de piekkoers uit 2012. Intussen is een koersherstel opgetreden tot zowat de helft van de piekkoers.


Conclusie

Het CNOOC-aandeel wordt gewaardeerd tegen 6 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde en de bedrijfskasstroom (ebitda) en tegen de boekwaarde. Aantrekkelijk, met andere woorden. Er noteren op NYSE ADR-aandelen van CNOOC, waarbij 1 ADR-aandeel gelijk staat met 100 CNOOC-aandelen genoteerd op Hongkong. Na de koershalvering sinds de piek is er na de trendommekeer voor de olieprijs weer het nodige koerspotentieel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content