Cameco
Binnen het beperkte universum van de grote uraniumproducenten is Cameco de meest defensieve keuze vanwege de lage productiekosten.
De Canadese uraniumproducent Cameco is actief in de Verenigde Staten, Canada en Kazachstan en staat in voor ongeveer 15% van de wereldwijde mijnproductie. De groep onderscheidt zich van de meeste sectorgenoten met relatief lage productiekosten, zodat het in moeilijke marktomstandigheden toch nog operationeel winstgevend kon blijven. Het derde kwartaal was daarop een uitzondering, maar dat had te maken met afboekingen. De partners in het Global Laser Enrichment-project van GE-Hitachi, waarin Cameco 24% bezit, beslisten daar voorlopig niet mee door te gaan. Daarom moest Cameco 184 miljoen Canadese dollar (CAD) afschrijven op de waarde van het project. Samen met de afschrijving op een andere participatie leidde dat tot een nettoverlies van 146 miljoen CAD.
Exclusief waardeverminderingen, valuta-effecten en andere niet-operationele lasten was er een aangepaste winst van 93 miljoen CAD, 55% minder dan een jaar eerder. Ondanks de daling op jaarbasis lag het cijfer wel boven de consensusverwachting. Na drie kwartalen in 2014 staat de aangepaste winst op 207 miljoen CAD, wat 30% minder is dan een jaar eerder. In juli daalde de prijs van een pond uraniumoxide (brandstof voor kerncentrales) naar 28 USD, het laagste niveau sinds 2005. Ter referentie: in 2007 was dit nog bijna 140 USD en net voor de kernramp in Fukushima (maart 2011) schommelde de uraniumprijs rond 75 USD.
De contractprijs ligt wel hoger dan de prijs op de spot market (directe levering), maar maakte wel dezelfde evolutie door. In het derde kwartaal lagen de gemiddelde spotprice en contractprijs op respectievelijk 31,8 en 44,3 USD. Omdat Cameco vooral met langetermijncontracten werkt, realiseerde het een gemiddelde verkoopprijs van 45,87 USD. Daar stond een totale productiekostprijs van 26,64 USD tegenover.
Tussen juli en september veerde de spotprice met een kwart op en die beweging zette zich de jongste weken verder door. De directe aanleiding was de goedkeuring om twee Japanse nucleaire reactoren weer op te starten. Na de ramp werden de 48 reactoren op non-actief gezet en verwacht wordt dat er de komende maanden nog meer worden heropgestart. Japan kan niet zonder kernenergie want de invoer van steenkool en vloeibaar aardgas (LNG) pleegt een aanslag op de begroting.
Operationeel is de sociale onrust bij McArthur River/Key Lake opgelost. Cameco schroefde de productieprognose voor het volledige boekjaar wel terug naar 22,6 tot 22,8 miljoen pond (was 22,8 tot 23,3). Daardoor zal de omzet tot 5% lager uitkomen dan in 2013. Nog het vermelden waard is dat Cameco ook een belastingclaim van de Canadese fiscus boven het hoofd hangt. Die beweert dat de groep belastingen ontdook door een deel van de inkomsten af te leiden naar Zwitserland. Cameco heeft daarvoor al een provisie genomen. Het sloot het derde kwartaal af met een cashpositie van 508 miljoen CAD en een langetermijnschuld van 1,49 miljard CAD.
Conclusie
Binnen het beperkte universum van grote uraniumproducenten is Cameco de meest defensieve keuze vanwege de lage productiekosten. Het aandeel blijft tegen 1,6 keer de boekwaarde nog altijd goedkoop. We verwachten een herstel met vallen en opstaan. Samen met de hangende belastingclaim maakt dit dat we de hoogste risicorating handhaven.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier