Braziliaanse real gijzelt koffieprijs

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De prijs van een pond koffie is dit jaar al met meer dan 20 procent gedaald. Over de voorbije twaalf maanden werd koffie zelfs bijna 30 procent goedkoper.

Voor nog lagere prijzen moeten we al terug naar november 2013, en daarvoor zelfs naar eind 2008. De koffieprijs volgt al sinds eind 2016 een neerwaartse trend en de weg van de minste weerstand loopt naar beneden.

Stabiel groeiende vraag

Aan de vraagzijde is er nochtans niets aan de hand. De globale koffieconsumptie groeit mee met de toename van de wereldbevolking en de welvaart. Uit cijfers van de International Coffee Organisation (ICO) blijkt dat het koffieverbruik tussen 2013 en 2017 met gemiddeld 2,2 procent per jaar is toegenomen. Europa is de grootste afzetmarkt, maar daar ligt de groeivoet met 1,2 procent onder het gemiddelde. Dat is anders in Azië, dat dankzij een gemiddelde groei van 4,2 procent tot de tweede grootste afzetmarkt is uitgegroeid. Aan de aanbodzijde zijn Brazilië (arabica) en Vietnam (robusta) met voorsprong de grootste aanbieders. Zij staan samen in voor meer dan de helft van de globale productie. Ondanks de droger dan normale winter in het noordelijk halfrond stevent Brazilië af op een goede oogst. Dat is ook het geval in Vietnam. De ICO verwacht voor het lopende oogstjaar een productie van 158,56 miljoen zakken (van 60 kg), een fractie minder (-0,3%) dan vorig jaar.

Extreem hoge shortpositie

De belangrijkste oorzaak van de prijsdaling ligt bij de goedkope Braziliaanse real. Die compenseert de lagere dollarprijs voor de boeren in Brazilië, de belangrijkste exporteur. Zij blijven dus ook tegen de huidige lage marktprijzen voor extra aanbod zorgen. De real verloor dit jaar al 15 procent tegenover de dollar en noteert in de buurt van het historisch dieptepunt uit 2015. Een ander element is dat het aantal uitstaande shortposities van speculatieve investeerders (om in te spelen op een prijsdaling) nooit zo hoog was. Dat was tot nog toe erg lucratief, maar stilaan zitten alle marktspelers aan dezelfde kant gepositioneerd. Dat doet de kansen op een tegenbeweging toenemen.

Op korte termijn is een verdere correctie van de koffieprijs niet uitgesloten. Toch is het neerwaartse prijsrisico beperkt omdat de marktprijs zelfs in Brazilië voor steeds meer aanbieders onder de productiekosten komt te liggen, wat niet lang houdbaar is. Beleggers kunnen via trackers of hefboomproducten inspelen op een hogere koffieprijs. In de eerste categorie is de ETFS Coffee van de uitgever WisdomTree voor Europese beleggers toegankelijk. De uitgever Commerzbankheeft momenteel drie turbo’s long op koffie in het gamma.

Partner Content