BP verlaat Alaska na 60 jaar
De verkoop van de activa in Alaska zorgt ervoor dat BP’s programma voor de verkoop van activa ruim voorligt op schema.
Het Britse olie- en gasbedrijf kondigde begin dit jaar aan dat het in 2019 en 2020 voor minstens 10 miljard dollar aan activa verkoopt. Zo wil het schulden af te bouwen en de kapitaaluitgaven te concentreren rond enkele kernprojecten. Na de eerste jaarhelft liep BP achter op schema. Door de fors gedaalde aardgasprijs kon de energiegroep voor bepaalde activa niet de gewenste prijs krijgen.
Maar eind augustus verbaasde BP de markt. Het verkocht de activiteiten in Alaska voor 5,6 miljard dollar aan het Amerikaanse Hilcorp. Het gaat om het belang van de groep in Prudhoe Bay en de niet-operationele Milne Point en Thomson-installaties. Die produceren dit jaar het equivalent van 74.000 vaten ruwe olie per dag. Hilcorp betaalt 4 miljard dollar onmiddellijk. De resterende 1,6 miljard dollar volgt na het halen van productiedoelstellingen.
BP was 60 jaar actief in Alaska, maar de output daalt er al enkele jaren. Nieuwe exploratie is grotendeels gestopt en de capaciteit van het Trans-Alaska Pipeline System (mee verkocht) blijft voor een groot deel onbenut. Alaska was ooit de grootste olieproducerende staat van de Verenigde Staten, met 2 miljoen vaten per dag. Intussen is dat minder dan een kwart.
Door de deal ligt de activaverkoop nu ruim voor op schema. Door de aankoop van de schalieactiva van BHP Billiton (10,5 miljard dollar) en herstelbetalingen na de Macondo-olieramp van 2010 (1,4 miljard dollar na belastingen) was de nettoschuld na de eerste jaarhelft opgelopen naar 46,5 miljard dollar of een schuldgraad van 30,4 procent. Dat is boven de langetermijndoelstelling van 20 tot 30 procent. De opbrengst van de verkoop van de activa in Alaska zal de schuld weer binnen de gewenste vork brengen. De synergievoordelen van de overgenomen BHP-activiteiten zijn overigens groter dan verwacht. BP mikte op 350 miljoen dollar op jaarbasis, maar het wordt meer.
Verschillende sectorgenoten, zoals Shell, presteerden in het tweede kwartaal onder de verwachtingen. BP deed het een stuk beter dan verwacht. De aangepaste winst bedroeg 2,8 miljard dollar, tegenover een verwachte 2,5 miljard. Ook de operationele kasstroom lag met 6,7 miljard dollar boven de prognoses.
BP profiteerde van een goede prestatie van de downstreamafdeling, die hoge raffinagemarges kon voorleggen. Ook de tradingdivisie deed het goed en BP zag ook de belastingfactuur dalen. Na de kapitaaluitgaven en de uitbetaling van het dividend (1,8 miljard dollar) bleef nog een vrije kasstroom van 2,5 miljard dollar over.
BP produceerde in het tweede kwartaal 3,79 miljoen vaten per dag olie-equivalent. Dat is net iets minder dan in het eerste kwartaal, toen BP het hoogste productiecijfer sinds 2010 neerzette. BP is voor groei niet afhankelijk van één groot project, maar beschikt met twintig projecten over verschillende troefkaarten. De groep startte vorig jaar zes nieuwe projecten op. Dit jaar zijn, naast de overname van BHP’s schalie-activa, al vijf nieuwe activa in gebruik genomen. Die moeten de output tegen 2021 met 900.000 vaten per dag verhogen.
Conclusie
BP heeft een goed gevulde pijplijn met uiteenlopende projecten, waardoor de productie de komende jaren zal toenemen. De groep staat ook sterk in het downstreamsegment, waar de marges hoog zijn. De herstelbetalingen na de olieramp lopen op hun einde. Daardoor zal ook de schuldpositie afnemen en komt er misschien meer ruimte vrij voor bijkomende aandeelhoudersvergoedingen, al is het rendement ook nu al bijzonder aantrekkelijk. BP is koopwaardig als langetermijnbelegging in de oliesector.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 5,14 Brits pond
Ticker: BP LN
ISIN-code: GB00007980591
Markt: London Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 104,6 miljard pond
K/w 2018: 14.5
Verwachte k/w 2019: 10,5
Koersverschil 12 maanden: -7%
Koersverschil sinds jaarbegin: +3%
Dividendrendement: 6,5%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier