Boskalis is nog niet bekoorlijk genoeg

© Boskalis

Het aandeel Boskalis heeft de jongste jaren een status van ‘zware achterblijver’ opgebouwd en kon ook na de tradingupdate over het derde kwartaal niet echt voluit herstellen.

Dat gebrekkige herstel komt door aanhoudend moeilijke marktomstandigheden voor de grootste baggermaatschappij ter wereld, gekenmerkt door een laag werkaanbod en de bijbehorende druk op de bezetting en de marges.

Tussen 2003 en 2013 kende Boskalis een gouden decennium. In die periode groeide de baggeraar uit tot een absolute beursster. De omzet klom van afgerond 1 naar 3,5 miljard euro, de bedrijfskasstroom (ebitda) verzesvoudigde van circa 150 naar 900 miljoen euro tussen 2004 en 2014 en tussen 2003 en het voorjaar van 2015 vertienvoudigde de beurskoers van afgerond 5 naar 50 euro.

Maar de jongste jaren zit de klad er serieus in. Vorig jaar zakte de omzet naar 2,6 miljard euro. Voor dit jaar verwachten analisten gemiddeld een jaaromzet van 2,46 miljard euro, na de daling van bijna 7 procent in het eerste halfjaar (van 1,17 naar 1,09 miljard euro). De ebitda kreeg in de eerste jaarhelft een tik van 29 procent (van 317,6 naar 225,1 miljoen euro), zodat de analistenconsensus op 460 miljoen euro ligt voor het volledige boekjaar. De nettowinst zakte naar 75,1 miljoen euro (van 147,5 miljoen in eerste helft van 2016) en zal volgens het management voor het volledige boekjaar in de buurt van 150 miljoen euro liggen (zowat 1,2 euro per aandeel).

Het Boskalis-aandeel is de jongste jaren dan ook een duidelijke achterblijver, zeker in vergelijking met zijn Belgische sectorgenoot CFE. Als we kijken over de voorbije één, twee en vijf jaar, dan deed het Boskalis-aandeel het respectievelijk 23, 25 en zelfs 77 procent minder goed dan CFE. Dat forse koersverschil is ook een gevolg van de andere focus bij Boskalis. Het legde de afgelopen vijf jaar minder de klemtoon op de baggeractiviteiten en ging voor diversificatie met de overnames van SMIT Internationale (assistentie van binnenkomende en uitgaande zeeschepen met sleepboten, berging en wrakopruiming) en Dockwise, een specialist in de verplaatsing van extreem zware offshoreplatformen. Precies in die offshore-activiteiten zit het nu zwaar tegen door de slechte marktomstandigheden in de olie- en gassector. De baggeractiviteiten deden het wel beter in de eerste negen maanden.

De overname van Fugro isgelukkig niet doorgegaan. Die Nederlandse oliedienstenspeler moet al enkele jaren tegenvallende resultaten en vooruitzichten opbiechten. Eind juni 2016 had Boskalis 28,6 procent van Fugro in handen. Het Boskalis-management haalde in december van 2016 slagzij door de volledige positie weer te verkopen. Als alternatief werd de veel kleinere Britse specialist in bodemonderzoek Gardline overgenomen.

Teleurstellend na afloop van het derde kwartaal was ook dat het orderboek met 4 procent was teruggevallen ten opzichte van eind juni: van 3,25 miljard naar 3,10 miljard euro.

Conclusie

Het klopt dat we Boskalis al hele tijd van naderbij volgen als potentiële portefeuillekandidaat. Maar ook de tradingupdate over het derde kwartaal was onvoldoende om te bekoren en door te duwen richting een order. Door enkele mindere jaren is het aandeel wel een pak goedkoper dan voorheen. In 2010 werd nog 2,3 keer de boekwaarde betaald, tegenover 1,2 keer vandaag. Daarom handhaven we het positieve advies en blijven we op de loer liggen.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 31,3 euro

Ticker: BOKA NA

ISIN-code: NL0000852580

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 4,15 miljard euro

Verwachte k/w 2016: 16

Verwachte k/w 2017: 27

Koersverschil 12 maanden: -3%

Koersverschil sinds jaarbegin: -0,5%

Dividendrendement: 3,2%

Partner Content