Boliden bevestigt recordjaar
Boliden heeft beter het hoofd kunnen bieden aan de crisis dan de meeste sectorgenoten. Het afgelopen jaar bewijst dat een herstel van de metaalprijzen dit aandeel opnieuw volop in de belangstelling brengt.
De aandelenkoers van de Scandinavische mijnbouwspeler Boliden reageerde gunstig op het meevallende tweedekwartaalrapport. Net zoals Nyrstar combineert Boliden mijnbouw met de verwerking (smelting) en de recyclage van basis- en edelmetalen. Alleen zijn de resultaten een stuk beter dan die van de Belgische collega. Boliden is een middelgrote, Scandinavische speler met vijf mijngebieden, waarin zich tien mijnen bevinden (sinds 1 juni 2016 is daar ook de overgenomen Finse Kevitsa-mijn van First Quantum Minerals bij gekomen). Daarnaast zijn er vijf smeltereenheden. In 2016 bedroeg de omzetverdeling 34 procent koper, 28 procent zink, 12 procent goud en zilver en 9 procent lood.
Met een omzetcijfer van 11,55 miljard Zweedse kronen in het tweede kwartaal bleven de Zweden wel lichtjes onder de gemiddelde analistenverwachting van 11,66 miljard Zweedse kronen, maar het cijfer lag wel ruim 20 procent hoger dan de 9,60 miljard Zweedse kronen in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het is wel 9,2 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2017. Maar de twee voorgaande kwartalen waren dan ook wel heel spectaculair en dus op recordniveau.
Alle productie is volledig onderworpen aan de marktprijzen, met uitzondering van de goudproductie. Daarvoor is een hedgingcontract van toepassing. De hogere metaalprijzen hebben voor het grootste positieve effect gezorgd in het eerste kwartaal. Zo bedroeg het positieve prijseffect in het tweede kwartaal maar liefst 1,10 miljard Zweedse kronen tegenover dezelfde periode in 2016. De winstsprong kwam dan ook uit boven de verwachtingen. De bedrijfswinst (ebit) klom in het tweede kwartaal van 884 miljoen naar 2,20 miljard Zweedse kronen, of een toename met 148 procent. Dat was ook 7 procent beter dan in het eerste kwartaal (2,06 miljard Zweedse kronen in de eerste drie maanden van 2017). Bovendien lag de analistenconsensus op 1,8 miljard Zweedse kronen, of 22 procent lager. Vandaar de erg positieve koersreactie.
Vooral het resultaat van de mijnactiviteiten (ebit van 1,55 miljard Zweedse kronen in het tweede kwartaal) overtrof de verwachtingen, zeker als we dat cijfer vergelijken met de 621 miljoen Zweedse kronen in het tweede kwartaal van vorig jaar. Dan was de bijdrage van de smelting een stuk bescheidener (ebit van 563 miljoen Zweedse kronen, tegenover 835 miljoen Zweedse kronen in het eerste kwartaal en 397 miljoen in dezelfde periode vorig jaar). De winst per aandeel sprong in het tweede trimester van 2,26 naar 5,34 Zweedse kronen, maar dat is minder dan de 6,10 Zweedse kronen per aandeel voor de eerste drie maanden van 2017. Volgens de gemiddelde analistenverwachting zal de omzet over 2017 een recordniveau van 48,3 miljard Zweedse kronen bereiken en voor een recordwinst van 22,3 Zweedse kronen per aandeel (+42%) zorgen. Tegen ruim 11 keer de verwachte winst, 2 keer de boekwaarde en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 6 voor 2017 is het aandeel nog altijd redelijk gewaardeerd.
Conclusie
Boliden heeft beter het hoofd kunnen bieden aan de crisis dan de meeste sectorgenoten. Het afgelopen jaar bewijst dat een herstel van de metaalprijzen dit aandeel volop terug in de belangstelling brengt. Wie een financieel gezond alternatief voor Nyrstar zoekt, kan bij de Zweedse onderneming terecht.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: Zweedse kroon
Markt: Stockholm
Beurskapitalisatie: 69 miljard Zweedse kronen
K/w 2016: 16,0
Verwachte k/w 2017: 11,5
Koersverschil 12 maanden: +38 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +6 %
Dividendrendement: 2,1%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier