Boliden
Boliden heeft bewezen beter het hoofd te kunnen bieden aan de crisis dan de meeste sectorgenoten. Een herstel van de metaalprijzen kan ook dit aandeel volop terug in de belangstelling brengen.
Door de Chinese groeivertraging was 2015 een jaar van kommer en kwel voor de internationale mijnbouwindustrie. Zo’n periode laat investeerders toe om het kaf van het koren te scheiden. Boliden bestaat 90 jaar. De onderneming was een rechtstreeks gevolg van een goudvondst in de Zweedse provincie Västerbotten (Boliden-zone) op 10 december 1924. Boliden mag dan bij ons geen bekende naam zijn, maar mag wel als een vaste waarde in de Europese mijnbouwindustrie worden beschouwd. Wat Nyrstar probeerde te doen, vinden ze in Zweden de normaalste zaak van de wereld: de combinatie van mijnbouw en het verwerken (smelting) en recycleren van basis- en edelmetalen.
Boliden is de middelgrote, Scandinavische speler met vijf mijngebieden, waar zich in totaal negen mijnen bevinden en daarnaast zijn ook vijf smeltereenheden. In de mijnen wordt hoofdzakelijk koper, zink, lood, goud en zilver ontgonnen. In 2014 was de omzetverdeling 40% koper, 26% zink, 26% goud en zilver en 6% lood. De productiviteit in de Aitik-kopermijn en de Garpenberg zink-zilvermijn behoort tot de hoogste ter wereld. De Rönnskär-smelter zorgt voor ‘s werelds grootste recyclage van elektronisch scrap.
In 2014 werd 36,9 miljard Zweedse kroon (SEK) omzet (een kleine 4 miljard EUR) gerealiseerd. Dat was 7,2% beter dan in 2013, maar blijft zo’n 9% onder de (voorlopige) omzetpiek van 2011, die 40,3 miljard SEK bedroeg. Alle productie is volledig onderworpen aan de marktprijzen, met uitzondering van de goudproductie. Daarvoor is er een hedgingcontract voor 48.600 ounce goud tegen 1489 USD per ounce, wat bijna 50% boven de marktprijs ligt. Het zijn natuurlijk die lagere metaalprijzen die tegenwoordig op omzet en winst wegen. Zo bedroeg het negatieve prijseffect in het derde kwartaal van dit jaar 866 miljoen SEK tegenover de periode juli-september vorig jaar.
En toch is het Zweedse grondstoffenbedrijf een van de weinige internationale mijnbouwbedrijven die met hogere omzet- en winstcijfers kan uitpakken. De omzet lag in het derde trimester met 9,76 miljard SEK 5% hoger dan in dezelfde kwartaal van vorig jaar. De bedrijfswinst (ebit) steeg met 2,6%, tot 880 miljoen SEK. Met een groot overwicht voor de smeltingactiviteiten (ebit van 650 miljoen SEK) ten opzichte van de mijnbouwactiviteiten (ebit van 260 miljoen SEK). De negatieve impact van de lagere metaalprijzen werd gecompenseerd door een positief volume-effect (hogere productie) van 549 miljoen SEK en meer nog een positieve wisselkoerseffect van 760 miljoen SEK. De inkomsten zijn hoofdzakelijk in Amerikaanse dollar (USD), terwijl de kosten hoofdzakelijk in SEK worden gemaakt.
Na negen maanden ligt de omzet met 30,54 miljard SEK 12% hoger dan in de periode januari-september 2014 en de ebit ligt met 3,175 miljard SEK zelfs 98%(!) boven het niveau in dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel is na negen maanden geklommen van 3,88 naar 8,60 SEK. Volgens de gemiddelde analistenverwachting zal de jaaromzet 2015 in de buurt uitkomen van de recordomzet uit 2011. De winst per aandeel 2015 zou in de buurt van 11 SEK uitkomen. Tegen minder 11 keer de verwachte winst voor dit jaar, 1,1 keer de boekwaarde en vooral een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 5 voor 2016 noteert het aandeel relatief goedkoop, zeker gezien de voorziene expansie van de productie de komende jaren.
Conclusie
We starten de opvolging van dit Scandinavische mijnbouwaandeel met een positief advies. Boliden heeft bewezen beter het hoofd te kunnen bieden aan de crisis dan de meeste sectorgenoten. Een herstel van de metaalprijzen kan ook dit aandeel volop terug in de belangstelling brengen. Een vooral financieel gezonder alternatief voor Nyrstar.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Flash
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier