Boliden

Boliden is een financieel gezonder alternatief voor Nyrstar. Maar dit jaar wordt nog een woelig jaar voor de sector.

De aandeelhouders van Boliden beleefden midden februari met een koersdaling van 16% een bijzonder lastige dag. Op een van de zwakste beursdagen dit jaar kwam deze vaste waarde in de Europese mijnbouwindustrie met erg teleurstellende resultaten op de proppen. Dat zijn we van het Zweedse bedrijf minder gewoon. Wat Nyrstar probeerde te doen, vinden ze in Zweden de normaalste zaak van de wereld: de combinatie van mijnbouw en het verwerken (smelting) en recycleren van basis- en edelmetalen.

Boliden is een middelgrote Scandinavische speler met vijf mijngebieden, waar zich negen mijnen bevinden. Daarnaast zijn er ook vijf smeltereenheden. In 2014 (voor cijfers 2015 is het wachten op jaarverslag) was de omzetverdeling 40% koper, 26% zink, 26% goud en zilver en 6% lood. Vorig jaar werd 40,9 miljard Zweedse kroon (SEK) omzet (ruim 4 miljard EUR) gerealiseerd. Dat was 9,0% beter dan in 2014, maar blijft net onder de omzetpiek van 2011, die 40,3 miljard SEK bedroeg. Alle productie is volledig onderworpen aan de marktprijzen, met uitzondering van de goudproductie. Daarvoor is er een hedgingcontract voor 48.600 ounce goud tegen 1489 USD per ounce, wat bijna 50% boven de marktprijs ligt.

Het zijn natuurlijk die lagere metaalprijzen die tegenwoordig op omzet en winst wegen. Zo bedroeg het negatief prijseffect in het vierde kwartaal van vorig jaar 934 miljoen SEK tegenover de periode oktober-december 2014. En toch is het Zweedse grondstoffenbedrijf een van de weinige internationale mijnbouwbedrijven die met hogere omzetcijfers kan uitpakken. De omzet lag in het vierde trimester met 9,7 miljard SEK 1% hoger dan in dezelfde kwartaal van 2014. De bedrijfswinst (ebit) zakte echter met 64%, tot 416 miljoen SEK (tot 596 miljoen SEK, als we de eenmalige afboeking op voorraden buiten beschouwing laten), met een groot overwicht voor de smeltingactiviteiten (ebit van 420 miljoen SEK) ten opzichte van de mijnbouwactiviteiten (ebit van 31 miljoen SEK). De negatieve impact van de lagere metaalprijzen werd gecompenseerd door een positief wisselkoerseffect van 534 miljoen SEK. De inkomsten zijn hoofdzakelijk in Amerikaanse dollar (USD), terwijl de kosten hoofdzakelijk in SEK worden gemaakt.

Ondanks het zwakke en tegenvallende laatste kwartaal, was er op jaarbasis toch sprake van een gestegen ebit met 30% tot 3,59 miljard SEK (na negen maanden bedroeg de stijging nog 98%). De winst per aandeel is vorig jaar geklommen van 6,94 naar 9,65 SEK (analistenconsensus lag wel in de buurt van 11 SEK). Volgens de gemiddelde analistenverwachting zal de jaaromzet 2016 dalen van 40,2 naar 38,2 miljard SEK en de winst per aandeel in de buurt van 9 SEK uitkomen. Tegen ongeveer 15 keer de verwachte winst, 1,3 keer de boekwaarde en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 5,5 voor 2016 noteert het aandeel relatief goedkoop.


Conclusie

Het vierde kwartaal was een tegenvaller. Maar Boliden heeft bewezen dat beter het hoofd kan bieden aan de crisis dan de meeste sectorgenoten. Enig herstel van de metaalprijzen kan ook dit aandeel weer volop in de belangstelling brengen. Boliden is vooral een financieel gezonder alternatief voor Nyrstar. Maar dit jaar wordt nog een woelig jaar voor de sector.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content