BlackBerry

Voorwaardelijk overnamebod

7,95 USD – 3D↓

Het gaat van kwaad naar erger met BlackBerry. Een overnamebod van een groep investeerders kan de Canadese smartphoneproducent en zijn aandeelhouders uit hun lijden verlossen, maar dat is nog lang niet zeker. Want de realiteit is dat BlackBerry er nog een stuk slechter aan toe is dan werd gevreesd. In het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar 2014 (de periode juni tot en met augustus) verkocht BlackBerry amper 3,7 miljoen smartphones, terwijl op 7,2 miljoen eenheden werd gerekend. Het gaat daarbij vooral om de oudere modellen uit de 7-serie, want de nieuwe modellen uit de 10-serie die nog in de voorraden van de distributeurs zitten, worden pas als omzet erkend wanneer die ook echt aan eindklanten worden verkocht.

Net daar zit een groot deel van het probleem, want de consumenten lusten geen pap van het nieuwe Z10-vlaggenschip van de groep. De marktonderzoeker IDC rekende voor dat het aandeel van BlackBerry op de wereldwijde smartphonemarkt in het tweede kwartaal bleef steken op amper 2,9%, waarmee niet alleen Android en iOS, maar ook Windows Phone moest worden voorgelaten. Amper enkele kwartalen na de introductie ziet BlackBerry zich al genoodzaakt om tussen 930 en 960 miljoen USD af te schrijven op de waarde van de voorraden van de Z10. Die afboeking zal de groep in de rode cijfers duwen. Uit de voorlopige cijfers blijkt ook nog dat de omzet blijft steken op 1,6 miljard USD, amper de helft van de consensusprognose.

BlackBerry liet verder nog weten dat het zijn aanbod reduceert van zes naar vier modellen, waarvan twee instapmodellen en twee toestellen voor het hogere segment. Het zal de particuliere markt waarschijnlijk zo goed als verlaten en de groep zal zich enkel nog concentreren op zakelijke klanten. Daarnaast werd ook opnieuw een forse herstructurering aangekondigd, waarbij niet minder dan 4500 banen – of 40% van het werknemersbestand – zouden sneuvelen. Na die operatie zou de groep nog maar 7000 werknemers in dienst hebben.

De vooraankondiging van zulke rampzalige kwartaalcijfers moet normaal gesproken tot een flinke koersduik leiden. Dat dit deze keer niet het geval was, had alles te maken met het voorwaardelijke overnamebod van een investeerdersgroep, aangevoerd door Fairfax Financial Holdings, dat over een participatie van 9,9% in BlackBerry beschikt. De groep rond Fairfax heeft de intentie 9 USD per aandeel te bieden voor BlackBerry, wat het bedrijf op 4,7 miljard USD waardeert. De potentiële overnemers krijgen zes weken (tot 4 november) om een gedetailleerd boekenonderzoek te doen. Als BlackBerry in die periode een andere overnemer vindt, moet het aan de groep 0,3 USD per aandeel of ongeveer 157 miljoen USD betalen. Omgekeerd hoeven de overnemers geen boete te betalen als ze zich zouden terugtrekken of hun bod verlagen. Fairfax zelf brengt enkel zijn eigen participatie in, maar brengt geen extra liquiditeiten aan. Er moet dus nog meer dan 3 miljard USD worden gevonden via diverse financieringsbronnen. Of dat lukt, is voorlopig nog onzeker. Mogelijk neemt de investeerdersgroep ook medeoprichter Lazaridis, die over 5,17% van de aandelen beschikt, mee aan boord.

Het bod is voorwaardelijk (niet-bindend) en de investeerdersgroep kan zonder enige vorm van compensatie afstand doen van het bod als het grondige onderzoek van de boeken niet bevredigend zou zijn. Die kans is overigens heel reëel, want de resultaten van het jongste kwartaal laten zien dat het met BlackBerry dramatisch gesteld is. De hardwaretak van het bedrijf kan eigenlijk al zo goed als worden afgeschreven. Welke waarde de markt zal toekennen aan het netwerk en de patenten, zal nog moeten blijken. In elk geval lijkt de kans heel klein dat zich een biedingsstrijd ontwikkelt voor BlackBerry. Enkel de meest speculatief ingestelde beleggers kunnen een gokje wagen. We geven het aandeel alvast de hoogste risicorating mee (rating 3D).

Speculatief houden

Partner Content