Bijna oogsttijd voor Agnico-Eagle Mines
Agnico-Eagle Mines is het overgangsjaar 2018 goed doorgekomen. Alle lichten staan op groen om van 2019 een succes te maken.
Het Canadese Agnico-Eagle Mines (AEM) heeft de voorbije jaren flink geïnvesteerd in nieuwe mijnen en uitbreidingen van bestaande mijnen. De piek in de kapitaaluitgaven is achter de rug. Zonder tegenslagen moet AEM de komende jaren de vruchten daarvan plukken. De operationele activa van AEM zijn verdeeld over een noordelijke groep (Noord-Amerika en Finland) en een zuidelijke groep (Mexico). De noordelijke mijnen leveren 80 procent van de groepsproductie. Dat is een niet te onderschatten voordeel, want Canada en Finland behoren tot meest stabiele en rechtszekere regio’s ter wereld voor mijnbouw.
La Ronde in Québec is de grootste mijn van de groep, gevolgd door Canadian Malartic, een joint venture met Yamana Gold. Beide leveren de helft van de groepsproductie. In Canada neemt het Amaruq-project, dat later dit jaar operationeel wordt en over 3 miljoen troy ounce reserves beschikt, de fakkel van Meadowbank over. Bij Meliadine start de commerciële productie in het lopende kwartaal. De Finse Kittila-mijn is goed voor 10 procent van de output en een vijfde van de groepsreserves.
AEM presteerde zowel in het vierde kwartaal als in het hele boekjaar 2018 boven de verwachtingen. De mijnen van de groep produceerden in het vierde kwartaal 411.000 troy ounce goud. Dat leverde een aangepaste nettowinst van 33,8 miljoen dollar op, of 14 dollarcent per aandeel (consensusverwachting 3 dollarcent). Op jaarbasis daalde de output van 1,71 naar 1,63 miljoen troy ounce door de afbouw van de productie bij Meadowbank. Toch lag het productiecijfer boven de consensusverwachting van 1,59 miljoen troy ounce. Ook de totale productiekosten daalden naar 877 dollar per troy ounce, tegenover 905 dollar een jaar eerder. Dat is beter dan de verwachte 890 tot 940 dollar.
2018 was het zevende opeenvolgende jaar dat zowel de productie als de kosten de eigen prognoses van AEM versloegen. Over 2018 was er een nettoverlies van 393,7 miljoen dollar. Dat was nagenoeg integraal het gevolg van de laatste afboeking van 389,7 miljoen dollar op de boekwaarde van Canadian Malartic, dat in 2014 is overgenomen. Daarnaast besteedde AEM vorig jaar bijna 1,1 miljard dollar aan kapitaaluitgaven. Nu de grootste uitgaven voor Meliadine en Amaruq achter de rug zijn, zal dat bedrag dit jaar afnemen naar 660 miljoen dollar. Voor de daaropvolgende jaren verwacht het management een budget van 500 tot 700 miljoen dollar.
De pijplijn is ook na dit jaar goed gevuld. In Finland ging de expansie van Kittila van start. Bij La Ronde (fase 3) en Goldex Deep staan uitbreidingen gepland. Ook Meliadine wordt in fases uitgebreid. Dit jaar wordt op een recordproductie van 1,75 miljoen troy ounce gerekend, hoger dan de verwachte 1,7 miljoen. Vanaf 2020 mikt AEM op een output van minstens 2 miljoen troy ounce. Door de investeringen nemen ook de reserves toe. Vorig jaar klommen de bewezen reserves met 7 procent naar 22 miljoen troy ounce. Dat cijfer zal de komende jaren nog aangroeien. AEM had eind vorig jaar 302 miljoen dollar in kas en het beschikt over een kredietlijn van 1,2 miljard dollar. De groepsschuld bedraagt 1,73 miljard dollar. Het kwartaaldividend werd verhoogd van 11 naar 12,5 dollarcent.
Conclusie
AEM is het overgangsjaar 2018 goed doorgekomen. Alle lichten staan op groen om van 2019 een succes te maken. De goudprijs heeft de groep niet in de hand, maar de productieprognoses werden verhoogd, terwijl de kosten lager liggen dan verwacht. Door de gedaalde kapitaalbehoefte zullen de kasstromen stijgen en met een hogere output is er ook ruimte voor kostenverlagingen. Tegen 2,2 keer de boekwaarde noteert AEM met een premie tegenover het sectorgemiddelde, maar dat is gerechtvaardigd. Nog altijd koopwaardig.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 43,76
Ticker: AEM US
Isin-code: CA0084741085
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 10,3 miljard dollar
K/w 2018: 175,3
Verwachte k/w: 76,9
Koersverschil 12 maanden: +2,7%
Koersverschil sinds jaarbegin: +7,6%
Dividendrendement: 1,1 %
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier