Bezorgdheid om Russische belangen Kinross Gold
Het Canadese Kinross Gold heeft twee mijnen in Rusland en dat maakte beleggers bezorgd nu gepraat wordt over extra handelssancties tegen Rusland. Maar het bedrijf is gezond en het heeft elders ook groeiprojecten.
Kinross Gold, met hoofdzetel in Canada, is de vijfde grootste goudproducent ter wereld. Met een klim van meer dan 40 procent presteerde het aandeel vorig jaar beduidend beter dan het sectorgemiddelde. Dit jaar is die situatie omgekeerd: Kinross zakte sinds begin 2018 al 18 procent, terwijl de Van Eck Gold Miners-index een verlies van 6 procent liet optekenen.
Noord- en Zuid-Amerika staan samen in voor ongeveer 60 procent van de groepsproductie met mijnen in de Verenigde Staten, Brazilië en Chili. West-Afrika (Mauritanië en Ghana) tekent voor 20 procent, net als de twee mijnen in Rusland.
Er is onrust ontstaan over de Russische activa van de groep. Berichten over mogelijke handelssancties tegen Rusland lieten het aandeel van Kinross met 9 procent op dagbasis dalen, het grootste verlies sinds eind 2016. Dvoinoye en Kupol zijn beide gelegen in Siberië met opbrengsten in dollar en kosten in lokale valuta (roebel). De twee Russische mijnen hebben op groepsniveau de laagste kosten. De daling van de Russische munt is bovendien een gunstige evolutie voor Kinross. Het Moroshka-project in de buurt van de Kupol-mijn wordt in de tweede jaarhelft operationeel. Het aandeel van Rusland in de groepsreserves bedraagt wel maar 8 procent. Er is voorlopig geen indicatie dat er op operationeel niveau problemen zijn. Dat neemt niet weg dat het geopolitieke risico bovengemiddeld is en dat de Russische kwestie de komende tijd een impact zal blijven hebben op het aandeel.
De mijnen van de groep produceerden vorig jaar gezamenlijk 2,67 miljoen troy ounce goud tegen een totale productiekostprijs van 954 dollar per troy ounce. In 2016 was dat respectievelijk 2,79 miljoen en 986 dollar. Zonder rekening te houden met de verkoop van Chirano stegen de bewezen goudreserves vorig jaar van 25,2 naar 25,9 miljoen troy ounce.
Kinross realiseerde een aangepaste nettowinst van 445 miljoen dollar, tegenover een verlies van 104 miljoen dollar in 2016. De productieprognose voor 2018 bedraagt 2,5 miljoen troy ounce en de totale productiekostprijs wordt op 975 dollar begroot. Kinross heeft heel wat investeringsprojecten lopen, maar die zullen pas vanaf volgend jaar aan de groepsproductie bijdragen.
De uitbreiding van Tasiast zit op schema en zal in de loop van dit kwartaal worden afgerond. Daardoor zal de output van de mijn toenemen naar 400.000 troy ounce. Intussen zijn ook de werken voor de tweede fase van de uitbreiding al gestart. Die zullen in het derde kwartaal van 2020 worden afgerond, waarna de productie nog eens zou verdubbelen. Bij Round Mountain zal de levensduur met vijf jaar worden verlengd. Dat moet de reserves van de mijn met 2 miljoen troy ounce opkrikken. Andere uitbreidingsprojecten zijn er bij Bald Mountain en Fort Knox.
De kapitaaluitgaven zullen dit jaar toenemen naar 1,075 miljard dollar tegenover 898 miljoen dollar in 2017. Verwacht wordt dat de bedrijfskasstroom (ebitda) dit jaar met 12 procent klimt naar 1,2 miljard dollar. Kinross beschikte eind vorig jaar over 1,03 miljard dollar aan liquiditeiten, tegenover 827 miljoen dollar een jaar eerder. De nettoschuld bleef nagenoeg ongewijzigd op 1,73 miljard dollar.
Conclusie
De bezorgdheid over de Russische activa leidt vooralsnog niet tot operationele problemen en we verwachten die ook niet in de nabije toekomst. Kinross is financieel gezond en beschikt over een mooie pijplijn aan organische groeiprojecten. Al wordt 2018 wel een overgangsjaar. Tegen 4 keer de verwachte ebitda en 1 keer de boekwaarde is Kinross goedkoper dan de meeste sectorgenoten. We beschouwen de recente koersdaling daarom als een bijkomende koopkans.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 3,67 dollar
Ticker: KGC US
ISIN-code: CA4969024047
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 4,6 miljard dollar
K/w 2017: 27
Verwachte k/w 2018: 20,5
Koersverschil 12 maanden: +2%
Koersverschil sinds jaarbegin: -18%
Dividendrendement: –
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier