‘Beleggers beseffen niet hoe groot hun impact op duurzaamheid kan zijn’
Belgen vinden duurzaamheid in hun beleggingsportefeuille minder belangrijk dan in hun dagelijkse leven. Dat leert een enquête en gesprekken met focusgroepen, die tot stand kwamen uit een samenwerking van Deloitte en KBC, met ondersteuning van HEC Luik.
24 procent van de respondenten weet niet of ze al dan niet duurzame beleggingen hebben gedaan. Slechts 10 procent bezit duurzame beleggingsproducten. Kasper Peters (hoofd financial services bij Deloitte) en Isabelle Willems (expert financiële regelgeving bij Deloitte) analyseerden het gedrag en de overtuigingen rond duurzaamheid van de Belgische beleggers.
Hoe komt het dat zo weinig Belgen bezig zijn met duurzaam beleggen?
KASPER PETERS. “Het valt op dat 78 procent van de respondenten duurzaamheid wel belangrijk vindt in het dagelijkse leven. Ze nemen de fiets in plaats van de auto, enzovoort. Dat is in tegenspraak met de vaststelling dat slechts 38 procent van de beleggers zijn duurzaamheidsvoorkeuren heeft doorgegeven aan een financiële adviseur. Uit de gesprekken leren we dat mensen in de eerste plaats aan financieel rendement denken als het over geldzaken gaat. Groene gezinnen beleggen niet groener dan andere gezinnen. Onze bevindingen sluiten ook aan bij Zweeds onderzoek. Er is nog een lange weg van het hart naar de portefeuille.”
ISABELLE WILLEMS. “We stellen ook vast dat mensen wel bereid zijn op financieel rendement toe te geven als ze beter zicht hebben op het maatschappelijke rendement. Daarom is een betere rapportering van bedrijven, voor individuele aandelen, of een betere rapportering over de positieve effecten van beleggingsproducten belangrijk.”
Willen mensen niet duurzaam beleggen of weten ze niet hoe?
WILLEMS. “De complexiteit van de regelgeving rond duurzaam beleggen is één factor. Financiële adviseurs zijn sinds een jaar verplicht om naar de voorkeuren van hun klanten rond duurzaamheid te vragen. Dat gesprek heeft zeker nut. Beleggers maken daarin ook kennis met de visie en het beleid van de bank rond duurzaamheid.”
PETERS. “Beleggers zijn vaker geneigd om duurzaam te beleggen na zo’n gesprek met een adviseur. Ze warenzich nog niet bewust van de impact die ze kunnen hebben met hun beleggingen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier