Barrick Gold van de troon gestoten
Barrick Gold kampt met een gebrek aan groeiperspectieven, maar het heeft wel zijn financiën onder controle.
In 2017 bleef Barrick Gold in output nog de grootste gouddelver ter wereld. Maar vanaf dit jaar zal de Canadese mijngroep die titel moeten afgeven aan zijn Amerikaanse sectorgenoot Newmont Mining. Externe groei zit er niet in en de organische groeiprojecten zullen pas vanaf het begin van volgend decennium aan de output bijdragen.
Daarbij komt dat Barrick zijn portefeuille herschikt en sommige mijnen geheel of gedeeltelijk verkoopt. Na de verkoop van zijn participatie in de Argentijnse Veladero-mijn verlaagde Barrick Gold nog de productieprognose voor 2017 verlaagd. Barrick verwacht een output tussen 5,3 en 5,5 miljoen troy ounce goud, tegenover nog 5,52 miljoen troy ounce in 2016. Ook de helft van de participatie in de Australische Superpit-mijn staat nog in de etalage.
De goudproductie zal tegen 2020 geleidelijk afnemen naar 4,5 miljoen troy ounce, om vanaf dan weer te beginnen stijgen. Net als alle andere mijnbouwers moet ook Barrick Gold almaar vaker afrekenen met tegenkanting van lokale overheden. De mijnen van Barrick produceerden in het derde kwartaal gezamenlijk 1,24 miljoen troy ounce goud, tegenover 1,38 miljoen een jaar eerder.
Daardoor daalde ook de omzet (-13,5%) naar net geen 2 miljard dollar. De operationele kasstroom (532 miljoen dollar) daalde met 44 procent op jaarbasis, maar de vrije kasstroom (225 miljoen dollar) bleef wel positief.
Barrick streeft naar een productiekostprijs van 700 dollar per troy ounce, maar het zal iets langer dan verwacht duren om die doelstelling te halen. Voor 2017 zou het cijfer tussen 740 en 770 dollar uitkomen, tegenover 730 dollar in 2016. Verschillende toeleveranciers rekenen prijsstijgingen door, terwijl ook de olieprijs is toegenomen.
Het goede nieuws is wel dat de afbouw van de schulden voorligt op schema. Barrick betaalde in de eerste jaarhelft 490 miljoen dollar af en in het derde kwartaal werd ook de opbrengst van de verkoop van Veladero aangewend voor schuldafbouw. Na drie kwartalen is met 1,48 miljard dollar de doelstelling voor het volledige jaar (1,45 miljard dollar) al overtroffen. Barrick had aan het einde van het derde kwartaal iets meer dan 2 miljard dollar in kas.
De liquiditeiten worden aangevuld met een ongebruikte kredietlijn van 4 miljard dollar. De schuld bedraagt nog 6,45 miljard dollar en het is de bedoeling dat die tegen eind 2018 op maximaal 5 miljard dollar uitkomt. Dat zou dan minder dan 1 keer de bedrijfswinst zijn. De gemiddelde looptijd van de schuld bedraagt achttien jaar en 75 procent van de schuld vervalt pas na 2032. Tot 2020 moet minder dan 100 miljoen dollar worden terugbetaald.
Behalve voor schuldafbouw zal Barrick de kasstromen vooral aanwenden om de eigen projecten te financieren die het komende decennium voor groei moeten zorgen. Een aandeleninkoop of een verhoging van het dividend staat dus niet onmiddellijk op de agenda.
Conclusie
Barrick Gold heeft de voorbije kwartalen af te rekenen met operationele en juridische problemen. Die zetten, samen met het gebrek aan groeiperspectieven voor de komende jaren, het aandeel onder druk. Barrick blijft dankzij de laagste kostenstructuur in de goudmijnindustrie wel hoge kasstromen genereren, terwijl ook de afbouw van de schulden al een heel stuk gevorderd is.
Advies: kopen
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 14,4 dollar
Ticker: ABX US
ISIN-code: CA0679011084
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 16 miljard dollar
K/w 2016: 15
Verwachte k/w 2017: 18
Koersverschil 12 maanden: -7%
Koersverschil sinds jaarbegin (’17): -10%
Dividendrendement: 0,9%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier