Barrick Gold

Aandelen die het diepst zijn gevallen, kunnen het snelst opveren. Zo verging het ook Barrick Gold, dat dit jaar al met 160 procent is gestegen, het dubbele van de goudmijnindexen.

Het Canadese Barrick Gold zal dit of volgend jaar meer dan waarschijnlijk de titel van de grootste goudproducent ter wereld verliezen aan zijn sectorgenoot Newmont Mining, tenminste gemeten volgens de output. Barrick blijft wel de kampioen van de lage kosten. In de periode 2010-2011 realiseerde Barrick nog een recordoutput van 7,7 miljoen ounce door de vele overnames in die periode. Toen de goudprijs en ook de kasstromen begonnen te dalen, kwam Barrick in zwaar weer terecht. Eind 2014 piekte de schuld op meer dan 13,1 miljard USD en vorig najaar daalde de koers van het aandeel van Barrick naar het laagste niveau in meer dan twee decennia.

Het management moest dus fors ingrijpen, en dat deed het ook. In 2015 produceerde de gouddelver nog 6,12 miljoen ounce goud, maar dit jaar zal dat productiecijfer afnemen tot 5 à 5,5 miljoen ounce goud. Daartegenover staat wel dat de vrije kasstromen nu hoger zijn en de kosten lager liggen. Barrick is wereldwijd actief, maar het zwaartepunt van de operationele activa ligt toch in Noord- en Zuid-Amerika, die samen voor bijna 70% van de output instaan. Afrika, via de participatie in Acacia Mining, en Australië volgen op grote afstand.

Barrick zet vooral in op kwaliteitsactiva met rijke ertslagen en bijgevolg in verhouding lage ontginningskosten. Ongeveer 70% van de output komt van de vijf zogenoemde kernmijnen: Cortez, Goldstrike, Pueblo Viejo, Lagunas Norte en Veladero. Dit jaar zal de AISC of de totale kosten om de output op het huidige niveau te handhaven bij die mijnen dalen naar 660 tot 730 USD per ounce. In 2015 bedroegen die gemiddelde productiekosten nog 831 USD per ounce. Het eerste kwartaal zorgde op het gebied van de kosten al voor een uitschieter met een afname van de AISC met 15% naar 706 USD. De rest van het jaar zal dit weer wat stijgen, om op groepsniveau tussen 760 en 810 USD uit te komen.

De mijnen van de groep produceerden tussen januari en maart samen 1,28 miljoen ounce goud. Dat is 8% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zo verkocht Barrick vorig jaar twee mijnen aan zijn sectorgenoot Kinross Gold. De aangepaste nettowinst bedroeg 127 miljoen USD, maar door verliezen op valuta dook Barrick 83 miljoen USD in het rood. Belangrijker was dat de vrije kasstroom voor het vierde opeenvolgende kwartaal positief was (181 miljoen USD). Over het volledige boekjaar 2015 bedroeg de vrije kasstroom 471 miljoen USD. Het is de bedoeling om de lopende uitgaven (kapitaaluitgaven en dividenden) te financieren met de eigen kasstromen en tegelijk de schulden verder af te bouwen.

De schuldpositie daalde vorig jaar met 3,1 miljard USD, tot net geen 10 miljard USD. Barrick sprak de ambitie uit om de schuld dit jaar bijkomend met 2 miljard USD te verlichten en na één kwartaal is daarvan al 842 miljoen USD gerealiseerd. Eind dit jaar moet de verhouding tussen schuld en bedrijfskasstroom (ebitda) terugvallen naar minder dan 2,5.


Conclusie

Aandelen die het diepst zijn gevallen, kunnen het snelst opveren. Zo verging het ook Barrick, dat dit jaar al met 160% is gestegen, het dubbele van de goudmijnindexen. De schulden zijn onder controle en Barrick scoort met de laagste kostenstructuur bij de goudmajors. In verhouding tot de bedrijfskasstroom ligt de waardering bovendien lager. Elke terugval vormt een koopkans.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content