Argenx gaat voluit met efgartigimod
Het is uitkijken naar de resultaten van de ITP-studie begin december. De tijdelijke onzekerheid biedt laatkomers een nieuw, mooi instapmoment.
De aandeelhouders van Argenx hebben een bewogen week achter de rug. Het Gentse biotechbedrijf kondigde op 17 september positieve eerste resultaten aan uit de fase II-studie met ARGX-113 of efgartigimod, bij patiënten met de auto-immune bloedziekte ITP (immune thrombocytopenia). ITP is een zeldzame ziekte (69.300 patiënten in de Verenigde Staten) waarvan de huidige behandelingen onvoldoende efficiënt zijn en aanzienlijke risico’s op serieuze bijwerkingen met zich brengen. De studie met 38 patiënten bevestigde de veilige werking van efgartigimod. Daarnaast verhoogde de molecule het aantal bloedlichamen in de verschillende types ITP-patiënten op een duurzame en klinisch significante manier in vergelijking met het placebo.
De markt reageerde initieel zeer enthousiast op deze tweede proof of concept (succesvolle fase II-studie), na die in de spierziekte myasthenia gravis (MG) eind vorig jaar, en duwde de koers 15 procent hoger. Maar het sentiment keerde rond de conferencecall in de namiddag. Hoewel de fase II-studie opleverde wat kon worden verwacht, lagen de verwachtingen blijkbaar nog hoger, ondanks de complexiteit van de ziekte. Bovendien speelde het relatief hoge placebo-effect, zeker nadat de financiële pers een verduidelijking daarover door topman Tim Van Hauwermeiren verkeerd had begrepen.
Door de tweede proof of concept krijgt de strategie om met efgartigimod een pijplijn met één product uit te bouwen vaste vorm. In juni waren er ook al positieve interim-resultaten uit de lopende fase II-studie bij een derde indicatie, de huidziekte pemphigus vulgaris (PV). Argenx besliste om voor de indicatie ITP een fase III-studie op te starten, een sterk signaal van het geloof in de kwaliteit van de data. Bovendien werd aangekondigd dat in de eerste jaarhelft van 2019 een fase II-studie zal starten voor een vierde indicatie: chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP), een spierziekte die wordt gedreven door auto-antilichamen.
De koersommekeer was extra jammer vermits Argenx het goede nieuws aangreep om een forse kapitaaluitgifte van 300 miljoen dollar door te voeren. Dat gebeurde succesvol via de uitgifte van 3,48 miljoen nieuwe aandelen tegen 86,5 dollar per stuk (6,1% korting). Ter vergelijking, de vorige kapitaalverhoging in december 2017 gebeurde tegen 52 dollar per aandeel. Daaruit blijkt de grote ambitie om de waarde van de efgartigimod-franchise de komende jaren maximaal uit te bouwen, met inbegrip van het opstarten van klinisch onderzoek met ARGX-117 als mogelijke complementaire molecule in auto-immuunziekten. De totale kaspositie bedraagt circa 600 miljoen euro (bijna 17 euro per aandeel).
Begin september startte de fase III-studie in MG. Dat was vroeger dan verwacht. Het gaat om een studie met 150 patiënten die bij positieve resultaten als basis kan dienen voor een registratieaanvraag in de Verenigde Staten, Japan en Europa. Uitstekend nieuws was er ook van partner AbbVie, die op basis van het vervolledigde preklinische rapport besliste ARGX-115, een kandidaat-geneesmiddel in immuno-oncologie, te licentiëren. Argenx kan tot 625 miljoen dollar mijlpaalbetalingen en oplopende royalty’s bij eventuele commerciële inkomsten ontvangen.
Conclusie
Het is nu uitkijken naar de presentatie van de volledige studieresultaten van de ITP-studie begin december op het grootste jaarlijkse hematologisch congres, ASH. Daar krijgen we ook een belangrijke update over het zeer beloftevolle onderzoeksprogramma met ARGX-110 in twee zeldzame bloedkankers. Het aandeel kwam verder onder druk na de stevige kapitaalronde, al blijft de koersevolutie sinds eind 2017 natuurlijk fenomenaal. De tijdelijke onzekerheid biedt laatkomers alsnog een nieuw, mooi instapmoment. Het aandeel blijft koopwaardig (rating 1C).
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 66,9 euro
Ticker: ARGX BB
ISIN-code: NL0010832176
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,40 miljard euro
K/w 2017: –
Verwachte k/w 2018: –
Koersverschil 12 maanden: +275%
Koersverschil sinds jaarbegin: +27%
Dividendrendement: –
Inside Selectie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier