ArcelorMittal is een staalreus op lemen voeten
De zwakke Europese vraag, de stijgende import in Europa en de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China duwden het aandeel van ArcelorMittal fors terug.
Het aandeel van ArcelorMittal, de grootste staalproducent ter wereld, viel de jongste weken met 20 procent terug tot het laagste niveau sinds 2016. Een eerste verklaring is de aankondiging op 6 mei dat ArcelorMittal zijn productiecapaciteit in Europa tijdelijk met 3 miljoen ton terugschroeft. Dat komt overeen met 6 procent van de jaarlijkse Europese staalproductie van de groep en 2 procent van de Europese staalproductie. ArcelorMittal wijst op de aanhoudende overcapaciteit, de zwakke Europese vraag (vooral, maar niet uitsluitend in de autosector) en de toenemende import, vooral uit Rusland en Turkije. Daarnaast spelen de hoge energiekosten en de vergoedingen die Europese staalproducenten, anders dan hun niet-Europese concurrenten, moeten betalen voor hun CO2-uitstoot. ArcelorMittal vraagt dringend bijkomende Europese maatregelen om de eerlijke concurrentie te vrijwaren.
ArcelorMittal beperkt de productie van verlieslatende staalproducten, waardoor de invloed op de bedrijfskasstroom (ebitda) beperkt blijft. Het is afwachten of andere producenten zullen volgen, maar de groep benadrukte wel dat ze er alles aan zal doen om geen marktaandeel te verliezen.
Hoewel de tijdelijke productiebeperking positief is, bewijst de maatregel dat de economische afkoeling wel eens dieper zou kunnen snijden dan tot nu werd aangenomen. Dat bleek al uit het negatief onthaalde eerstekwartaalrapport dat enkele dagen later werd gepubliceerd. Daarin moest de staalreus een daling van de ebitda met 34,2 procent opbiechten tegenover het eerste kwartaal van 2018 tot 1,65 miljard dollar (-15,3% tegenover het vierde kwartaal). De gemiddelde analistenverwachting bedroeg 1,68 miljard dollar. De hoeveelheid verscheept staal steeg met 2,2 procent tot 21,8 miljoen ton (+7,9% tegenover het vierde kwartaal), maar zonder de overnames van Ilva en Votorantim van vorig jaar was er een daling met 3,6 procent. De ebitda per ton zakte van 118 naar 76 dollar. De gemiddelde staalprijs daalde met 3,1 procent.
Er was wel wat ondersteuning vanuit de mijnafdeling (ebitda +20% tot 420 miljoen dollar), die profiteerde van de prijsstijging van de ijzerertsprijs met 15 procent, een gevolg van de productieproblemen van Vale na de dodelijke dambreuken in Brazilië. Voor de staalafdeling is de hogere ijzerertsprijs wel een probleem, want vooral in Europa zette de fors duurder geworden grondstof stevige druk op de winstmarges. Door de ongunstige vraag- en aanbodsituatie kon ArcelorMittal zijn hogere productiekosten nog niet doorrekenen.
De nettowinst daalde van 1,19 miljard naar 414 miljoen dollar (1,19 miljard in het vierde kwartaal). De nettoschuld klom met 1 miljard tegenover eind 2018 tot 11,2 miljard dollar, maar dat was louter een gevolg van de nieuwe boekhoudkundige richtlijnen over de rapportering van leasingcontracten. De langetermijndoelstelling voor de nettoschuld werd daarom verhoogd van 6 naar 7 miljard dollar. ArcelorMittal trok de verwachte stijging van de wereldvraag naar staal voor 2019 op van 0,5 à 1 naar 1 à 1,5 procent, maar de vooruitzichten voor de Europese markt krompen van een groei tot 1 procent naar een krimp tot 1 procent.
Conclusie
De zwakke Europese vraag, de stijgende import in Europa en de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China duwden het aandeel van ArcelorMittal fors terug. Het aandeel is optisch heel goedkoop, tegen 0,4 keer de boekwaarde en 5,3 keer de verwachte winst 2019, maar die koers is gewettigd op basis van de vele onzekerheden. Wellicht zorgt de verwachte terugval op de wereldbeurzen later dit jaar voor een mooi koopmoment.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 15,3 euro
Ticker: MT NA
ISIN-code: LU1598757687
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 15,6 miljard euro
K/w 2018: 3
Verwachte k/w 2019: 5,5
Koersverschil 12 maanden: -49%
Koersverschil sinds jaarbegin: -16%
Dividendrendement: 1,2%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier