Apple heeft geen koerskatalysator op korte termijn

Beleggers reageerden opgelucht op het meest recente kwartaalrapport van het technologiebedrijf. Apple presteerde niet buitengewoon goed, maar investeerders hadden erger verwacht. De dure dollar, de aanslepende handelsoorlog en de hevige concurrentie zijn elementen die voor tegenwind zorgen. Geen van deze factoren is nieuw, zodat investeerders en analisten de lat niet al te hoog hadden gelegd.

Apple realiseerde in de verslagperiode tot eind juni een omzet van 53,81 miljard dollar. Dat was 1 procent meer dan een jaar geleden en ongeveer 500 miljoen dollar boven de consensusverwachting. De iPhone-verkoop heeft het al enkele kwartalen moeilijk. Apple publiceert niet langer individuele verkoopcijfers, maar de omzet van de iPhone-afdeling daalde opnieuw met 12 procent op jaarbasis naar net geen 26 miljard dollar. Het speerpunt van Apple tekent daarmee voor minder dan de helft van de groepsomzet en dat is al van 2012 geleden. De iPhone moet in het hogere marktsegment opboksen tegen Samsung en een aantal Chinese concurrenten. Gezien de hoge prijs heeft Apple het steeds moeilijker om zich staande te houden en op de meeste eindmarkten kalft het marktaandeel af. Er zal pas een nieuwe vervangingscyclus op gang komen wanneer 5G voor draadloos gegevensverkeer doorbreekt. Maar een grootschalige uitrol van 5G komt wellicht niet voor de tweede helft van 2020.

De iPad-verkoop bleef eveneens onder de verwachtingen, maar de Mac deed het dan weer beter dan verwacht. Dat was ook het geval voor de Wearables, Home and Accessoires-divisie. De dienstenafdeling groeide met 13 procent naar 11,45 miljard dollar en bleef daarmee onder de prognose van 11,7 miljard. In het vorige kwartaal groeide de afdeling nog met 16 procent. Het succes van Apple Pay springt in het oog.

Wat Apple tekortkomt in omzetgroei tegenover andere Nasdaq-hoogvliegers als Amazon, Facebook, Alphabet en zelfs Microsoft maakt het deels goed met een hoge winstmarge. De brutowinstmarge van de productgroep ging licht achteruit maar bedroeg nog altijd 30,4 procent. De dienstenactiviteiten leverden een marge van 64,1 procent op, bijna 5 procent boven de verwachtingen. Dat brengt het groepsgemiddelde op 37,6 procent.

Apple rekent voor het lopende kwartaal op een omzet tussen 61 en 64 miljard dollar en een brutomarge tussen 37,5 en 38,5 procent. De technologiegroep keerde in het derde kwartaal 21 miljard dollar uit aan de aandeelhouders waarvan 17 miljard dollar onder de vorm van aandeleninkopen. Dat brengt het totaal sinds het jaarbegin op 62,5 miljard dollar. Eerder dit jaar werd het dividend verhoogd van 73 naar 77 dollarcent per aandeel. Bij die gelegenheid werd ook het budget voor nieuwe aandeleninkopen met 75 miljard dollar opgetrokken.

Apple had na de eerste jaarhelft nog 211 miljard dollar in kas. Dat is flink onder de piek van 285 miljard die in september 2017 werd bereikt. Daar tegenover staan dat ook de schuld werd afgebouwd van meer dan 120 naar 108,4 miljard dollar. Dat levert een nettocashpositie van meer dan 102 miljard dollar op. Apple streeft op termijn een cashneutrale balans na, wat impliceert dat het nettobedrag ook in aanmerking komt om uitgekeerd te worden. Dat cijfer neemt bovendien steeds verder toe want Apple zal dit jaar ongeveer 60 miljard dollar (voor uitbetaling dividend) aan vrije kasstromen genereren.


Conclusie

De dienstenafdeling blijft in verhouding goed presteren, maar de groei vertraagt en de omvang ervan is te klein om op groepsniveau het verschil te maken. Voor de iPhone rekenen we de komende vier kwartalen niet op beterschap. In afwachting blijft Apple waarschijnlijk marktaandeel verliezen in het hogere marktsegment. Operationeel is er dus weinig reden tot vreugde, maar dit wordt gecompenseerd door royale aandeelhoudersvergoedingen die gezien de immense cashberg nog zullen toenemen.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 200,99 dollar

Markt: Nasdaq

Ticker: AAPL US

ISIN-code: US0378331005

Beurskapitalisatie: 908,3 miljard dollar

K/w 2018: 17

Verwachte k/w2019: 17

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +28%

Dividendrendement: 1,5%

Partner Content