Apple gaat voorbij 800 miljard dollar

© Reuters

De licht tegenvallende kwartaalcijfers beletten niet dat de koers van Apple naar een nieuw historisch hoogtepunt is doorgestoomd. Analisten en investeerders gaan ervan uit dat de nieuwe iPhone een succes wordt.

Voor het eerst in de geschiedenis is er een beursgenoteerd bedrijf erin geslaagd een beurskapitalisatie van 800 miljard dollar te bereiken. Die eer viel Apple te beurt. Ongeveer tien jaar na de introductie van de eerste iPhone wordt in september versie 8 van de hippe smartphone op de markt losgelaten. De verwachtingen zijn bijzonder hooggespannen. Het vorige model, de iPhone 7, bevatte weinig nieuwigheden en was niet meer dan een bescheiden evolutie van zijn voorganger, die drie jaar geleden op de markt kwam.

Rivaal Samsung heeft zich goed hersteld van het debacle met de Galaxy S7 en de opvolger S8 werd door de markt bijzonder goed onthaald. Apple zal dus met een sterk product op de proppen moeten komen om klanten te doen overstappen naar het nieuwe model en nieuwe klanten weg te lokken bij de concurrentie. Sectorspecialisten verwachten onder meer een hoogwaardig scherm (OLED), nieuwe en betere materialen en de integratie van virtuele realiteit door middel van sensoren.

Apple verkocht het afgelopen kwartaal 50,8 miljoen iPhones. Dat is 1 procent minder dan vorig jaar en ook onder de consensusverwachting. Door een hogere gemiddelde verkoopprijs steeg de omzet uit de iPhone-verkoop wel met 1 procent naar 33,25 miljard dollar, of 63 procent van het groepstotaal. Op groepsniveau klom de omzet met 4,6 procent naar 52,9 miljard dollar, of 190 miljoen dollar onder de consensusverwachting. Opmerkelijk was de nieuwe omzetdaling in China (-14%). Apple boekte een nettowinst van 11 miljard dollar (2,1 dollar per aandeel, tegenover 1,9 dollar in dezelfde periode vorig jaar).

Apple Services is uitgegroeid tot de tweede afdeling van de groep, met diensten zoals de App Store, Apple Pay, Apple Music, iTunes en het iCloud-opslagplatform. De dienstenafdeling groeide met 18 procent naar 7 miljard dollar. Apple maakt zich sterk dat de omzet van Apple Services tegen 2020 verdubbelt. De Mac-productlijn liet eveneens een vooruitgang optekenen met 14 procent naar 5,84 miljard dollar. De iPad-verkoop boerde opnieuw 12 procent achteruit.

Apple heeft zijn budget voor de inkoop van eigen aandelen opgetrokken van 175 naar 210 miljard dollar, en het kwartaaldividend werd met 10,5 procent verhoogd naar 63 dollarcent per aandeel. Tegen maart 2019 zal Apple gecombineerd 300 miljard dollar naar de aandeelhouders hebben laten terugvloeien. Die hoge uitkeringen zijn ook een teken aan de wand dat Apple operationeel momenteel niets beters weet te verzinnen. De technologiegroep had op 1 april 257 miljard dollar in kas (liquiditeiten en investeringen). Daar stond een schuldpositie van 84,5 miljard dollar tegenover. Niet minder dan 148 miljard dollar is geïnvesteerd in bedrijfsobligaties, waardoor Apple een obligatiefonds op zich is.


Conclusie

De licht tegenvallende kwartaalcijfers beletten niet dat de koers van het aandeel naar een nieuw historisch hoogtepunt is doorgestoomd. Analisten en investeerders gaan ervan uit dat de nieuwe iPhone een succes wordt. Of dat echt zo is, wordt pas eind dit jaar duidelijk. In relatieve termen was het Apple-aandeel de afgelopen vijf jaar zelden zo hoog gewaardeerd, zonder betere perspectieven dan voorheen. We zien dan ook weinig koerspotentieel en raden aan minstens een deel van de winsten van tafel te nemen.

Advies: verkopen

Risico: laag

Rating: 3A

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 807 miljard dollar

K/w 2016: 18

Verwachte k/w2017: 17

Koersverschil 12 maanden: +76%

Koersverschil sinds jaarbegin : +35%

Dividendrendement: 1,6%

Partner Content