AngloGold Ashanti

Hoewel zijn goudproductie daalt, presteert AngloGold dit jaar bovengemiddeld op de beurs. Dat is vooral te danken aan de toename van de kasstromen en de daling van de schuldpositie.

AngloGold Ashanti, met roots in Zuid-Afrika, is nog altijd de derde goudproducent ter wereld. De groep telt zeventien operationele activa, verspreid over negen landen met een geschat reservepotentieel van 51,7 miljoen ounce goud. Die activa produceerden vorig jaar gezamenlijk 3,95 miljoen ounce goud. AngloGold is sterk verankerd op het Afrikaanse continent, met 27% van de output die uit het voormalige thuisland komt (onder meer Vaal River en West Wits). Continentaal-Afrika is het sterkst vertegenwoordigd met mijnen in Ghana, Guinea, Mali, Tanzania en de Democratische Republiek Congo (DRC), samen goed voor 35% van de groepsproductie. De gemiddelde totale productiekosten liggen met 815 USD per ounce meer dan 100 USD lager dan bij de Zuid-Afrikaanse activa.

Een smet op het blazoen zijn de aanhoudende problemen bij Obuasi in Ghana. AngloGold zette die mijn vorig jaar op non-actief wegens de hoge productiekosten en is eigenlijk al sinds 2014 tevergeefs op zoek naar een partner voor dit project. Obuasi wordt overspoeld door illegale mijnbouwers en de Ghanese overheid slaagt er maar niet in daaraan een einde te maken. De mijn beschikt over 5,3 miljoen ounce aan reserves, maar die zijn tegen de huidige marktprijs niet op grote schaal rendabel te ontginnen.

Na de verkoop van de Amerikaanse Cripple Creek & Victor-mijn aan Newmont Mining concentreren de activa op het Amerikaanse continent zich in Brazilië en Argentinië, samen goed voor 23% van de groepsomzet. Australië levert met 15% de kleinste bijdrage en heeft ook de hoogste productiekosten door lagere grades (minder rijke ertslagen) bij Tropicana. Dit jaar zal de output iets lager uitkomen. De trend werd al in het eerste kwartaal gezet met een daling van de output met 7% op jaarbasis, tot 861.000 ounce. AngloGold mikt voor 2016 op een cijfer tussen 3,6 en 3,8 miljoen ounce. De productiekosten daalden op groepsniveau met 7%, tot 860 USD per ounce.

AngloGold realiseerde in het eerste kwartaal een positieve vrije kasstroom van 70 miljoen USD. Moody’s rekende voor dat een gemiddelde goudprijs van 1300 USD de vrije kasstroom in de tweede jaarhelft 120 miljoen USD hoger zal doen uitkomen in vergelijking met de vorige prognose op basis van een goudprijs van 1200 USD. De schuld werd op jaarbasis met bijna een derde afgebouwd en bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal nog 2,13 miljard USD. Dat komt overeen met 1,47 keer de bedrijfskasstroom of ebitda, tegenover 2,02 keer een jaar eerder. Dat is erg comfortabel, want de maximumlimiet die met de schuldeisers is afgesproken, bedraagt 3,5. AngloGold besliste vorige week bovendien het resterende gedeelte van een in 2013 uitgegeven obligatielening met een looptijd van zeven jaar en een coupon van 8,5% vervroegd terug te betalen. AngloGold beschikt over een cashpositie van 485 miljoen USD.


Conclusie

Ondanks de dalende productietrend presteert AngloGold dit jaar bovengemiddeld op de beurs. Dat is vooral te danken aan een toename van de kasstromen en de daling van de schuldpositie. Op het niveau van productiekosten is er nog vooruitgang mogelijk en de recente klim van de goudprijs komt ook de kasstromen ten goede. AngloGold behoort in verhouding tot de kasstromen tot de goedkopere mijnaandelen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content