Anglo American
Zelfs na de geboekte waardeverminderingen noteert Anglo American nog een kwart onder de boekwaarde.
De grondstoffengroep Anglo American staat traditioneel in de schaduw van grotere mijngroepen als Rio Tinto, BHP Billiton, Vale en Glencore. En ook op de beursvloer is het geen hoogvlieger de jongste jaren. Anglo American is actief in ijzererts via dochter Kumba Resources (70%) en de vorig jaar geopende Minas Rio-ijzerertsmijn in Brazilië. Ook koper (Zuid-Amerika) levert een belangrijke omzet- en winstbijdrage, net als diamant (85% belang in De Beers), steenkool (zowel thermal coal voor stroom als metallurgical coal voor staal), platina (Amplats) en een aantal kleinere activiteiten.
Net zoals de andere grote mijngroepen zet Anglo American vooral in op kostenverlagingen om het effect van de lagere prijzen te compenseren. In het boekjaar 2014 daalde de operationele kasstroom of ebitda met een tiende, tot 6,11 miljard USD. De kapitaaluitgaven lagen ongeveer op hetzelfde niveau. De kost van het dividend liep echter op tot 1,08 miljard USD. Tegelijk steeg de nettoschuld met ongeveer een vijfde, tot 12,9 miljard USD. Dit is vrij hoog in vergelijking met de marktkapitalisatie van de groep (21,3 miljard USD) en ook in verhouding tot de ebitda (7,1 miljard USD). Ondanks een daling van de kapitaaluitgaven zal de schuldpositie volgens het management dit jaar toenemen naar 13,5 tot 14 miljard USD. Tegelijk wordt door het management een ebitda van 5,9 miljard USD vooropgesteld.
Een en ander betekent dus dat de schuldgraad dit jaar nog verder zal verslechteren. Vroeg of laat moet dan ook de discussie worden gevoerd of het wel een goede strategie is om extra leningen aan te gaan om het dividend te kunnen behouden. Anglo American heeft nog wat activa in de aanbieding die niet meer als kernactiviteiten worden beschouwd. Zo staat de LaFarge-tarmacafdeling te koop terwijl ook enkele kopermijnen in Chili en steenkoolmijnen in Australië voor de juiste prijs naar een nieuwe eigenaar mogen gaan.
Bij sommige analisten en activistische aandeelhouders gaan intussen stemmen op om te focussen op diamant en platina en de ijzerertsactiviteiten te verkopen. Anglo American investeerde echter 14 miljard USD in het Minas Rio-project dat in oktober vorig jaar eindelijk operationeel werd en moest ook al een waardevermindering van 3,5 miljard USD slikken. De ijzerertsprijs daalde eerder dit jaar naar het laagste niveau in meer dan tien jaar. Sindsdien is de prijs weer wat opgeveerd, maar gezien de mondiale overproductie en de hoge voorraden is een duurzame prijsstijging weinig realistisch.
Na de opstartfase zal Minas Rio aan 33 tot 35 USD per ton kunnen produceren. BHP Billiton en Rio Tinto produceren in het westen van Australië aan een kostprijs van 15 tot 17 USD per ton. Door de hogere kwaliteit kan Anglo American de ertsen van Minas Rio wel met een premie van 5 tot 8 USD verkopen. In de tweede jaarhelft zal Anglo een deel van de productie op voorhand verkopen (hedgen).
Conclusie
Zelfs na de geboekte waardeverminderingen noteert Anglo American nog een kwart onder de boekwaarde. Het aandeel is daarmee nu goedkoper dan tijdens het dieptepunt van de vorige grondstoffencyclus in 1998. De angst voor een lager dividend heeft daar uiteraard mee te maken. Gezien de erg lage waardering verhogen we het advies.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier