Amazon levert groei in
Bedrijven die met bijna 20 procent op jaarbasis groeien, zijn dun gezaaid. Toch zijn we geen koper van het aandeel van Amazon.
Tot nu kwam de kritiek op de dominante marktpositie van Facebook, Alphabet (Google) en Amazon zelden uit het thuisland. Daar kwam onlangs verandering in. Het Amerikaanse ministerie van Justitie start binnenkort een onderzoek tegen Google en volgens The Wall Street Journal komt ook Amazon onder verscherpt toezicht van de Federal Trade Commission. Die procedure is meestal de voorbode van een formeel onderzoek.
Amazon heeft zich de voorbije decennia verschillende keren heruitgevonden. De groep groeide uit van een onlineboekenverkoper tot de grootste internetretailer ter wereld. Na de overname van WholeFoods beschikt Amazon ook over fysieke winkels. Op die manier heeft het in zijn thuisland een groot deel van de retailmarkt in handen. Met Amazon Web Services (AWS) is de technologiegroep ook actief in het snel groeiende cloudsegment. Veel websites draaien op servers van AWS. Amazon onderscheidt zich ook met de digitale assistent Alexa, die op basis van kunstmatige intelligentie werkt. De helft van de Amerikaanse gezinnen heeft zo’n slimme luidspreker, tegenover slechts 6 procent in 2016. Gartner ziet de penetratie in 2020 stijgen naar 75 procent. Amazon biedt verder nog muziek- en videostreamingdiensten aan.
Toch blijft de groep de kaart van de diversificatie trekken. Zo is Amazon kandidaat om Boost over te nemen van T-Mobile en Sprint. Die moeten dat bedrijf dat voorafbetaalde telefoniediensten levert verkopen, om hun fusie goedgekeurd te krijgen. De koper mag gedurende zes jaar het mobiele netwerk van T-Mobile gebruiken. Het kan daar bijvoorbeeld een 5G-netwerk op bouwen. Een eigen telecomafdeling zou zeker compatibel zijn met de andere activiteiten. De geschatte prijs van 3 miljard dollar voor Boost is geen onoverkomelijk probleem, maar er zijn nog kapers op de kust.
De voorbije drie boekjaren kon Amazon een indrukwekkend groeiparcours afleggen, met omzetstijgingen van meer dan 30 procent op jaarbasis. De jongste kwartalen is het iets minder, omdat Amazon de investeringen, onder meer in de cloudafdeling, flink heeft opgeschroefd. In het eerste kwartaal kwam de omzet uit op 59,7 miljard dollar. Dat was in lijn met de verwachtingen en 17 procent meer dan een jaar eerder. Bij constante wisselkoersen bedroeg de omzetgroei 19 procent. De thuismarkt (35,8 miljard dollar, +17% op jaarbasis) blijft nog altijd veruit de belangrijkste voor Amazon, met een aandeel van 60 procent in de groepsomzet. De groei van de internationale omzet (16,2 miljard dollar) bleef beperkt tot 9 procent. AWS groeide met 41 procent naar 7,7 miljard dollar. De cloudafdeling levert 13 procent van de omzet.
Opgesplitst naar activiteiten hebben de onlinewinkels met 29,5 miljard dollar (+14%) het grootste aandeel. De omzet uit de verkoop van producten van derde partijen (11,1 miljard dollar) groeit nog sneller (+23%). Bij de fysieke winkels (4,3 miljard dollar) blijft de groei beperkt tot 1 procent. De abonnementsdiensten (video en muziek) groeiden het sterkst met 42 procent. De operationele winst kon op jaarbasis ruim verdubbelen naar 4,42 miljard dollar. AWS is veruit de meest winstgevende afdeling met een operationele marge van 29 procent, tegenover 7,4 procent op groepsniveau. Amazon boekte de voorbije vier kwartalen een vrije kasstroom van 23 miljard dollar. De technologiegroep had na het eerste kwartaal een nettoschuld van 32 miljard dollar.
Conclusie
Amazon profiteert van de groei van de interneteconomie. Bedrijven die met bijna 20 procent op jaarbasis groeien, zijn dun gezaaid. Toch zijn we geen koper van het aandeel door de hoge waardering en de mogelijke impact van de strengere regelgeving op de groei.
Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Koers: 1860,6 dollar
Ticker: AMZN US
ISIN-code: US6516391066
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 916 miljard dollar
K/w 2018: 82
Verwachte k/w 2019: 68
Koersverschil 12 maanden: +10%
Koersverschil sinds jaarbegin: +24%
Dividendrendement: –
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier