Aluminiumprijs gaat door het dak
De reactie op de hogere Amerikaanse invoertarieven voor aluminium was eerder lauw. Dat veranderde toen Rusland in het Syrische conflict de zwartepiet kreeg toegespeeld.
De financiële markten werden de voorbije weken zowel met economische als met fysieke oorlogsvoering geconfronteerd. Vooral de grondstoffenmarkten zijn gevoelig voor hogere invoertarieven, handelssancties en andere protectionistische maatregelen. De aankondiging door de Amerikaanse president Trump van hogere invoertarieven voor onder meer aluminium uit China leidde aanvankelijk tot een eerder lauwe prijsreactie.
Rusal op de zwarte lijst
Maar de perceptie wijzigde toen Rusland in het Syrische conflict door de internationale gemeenschap de zwartepiet kreeg toegespeeld. Onder aanvoering van de Verenigde Staten werden sancties ingesteld tegen een aantal grote Russische bedrijven en oligarchen. Daartoe behoorden ook Rusal en Oleg Deripaska, de oligarch die de aluminiumproducent controleert. Rusal is de grootste aanbieder van het basismetaal buiten China en heeft joint ventures en afnameovereenkomsten met tal van mijngroepen.
Zo is bijna de volledige aluminiumproductie van Rio Tinto afkomstig uit een joint venture met Rusal in Australië. Glencore is dan weer de grootste directe afnemer van Rusal. In het kader van de sancties accepteren zowel de London Metals Exchange (LME) als de Comex (CME) grondstoffenbeurzen vanaf 17 april geen metaal meer dat afkomstig is van Rusal in hun geregistreerde opslagplaatsen.
Door die evolutie klom de prijs van een ton aluminium voor levering binnen drie maanden (LME aluminium 3M termijncontract) in de eerste drie weken van april met een kwart naar het hoogste niveau sinds eind 2011. Juist voor de maatregel van kracht werd, zijn de voorraden op zowel de LME als de Comex fors toegenomen. Alle marktpartijen die nog aluminium van Rusal in bezit hadden, wilden dat nog snel registreren vooraleer de sancties van kracht werden.
Kans op hoger deficit
Rusal produceerde vorig jaar 3,8 miljoen ton aluminium op een globaal aanbod van 63,1 miljoen ton. Het bedrijf was daarmee goed voor een aandeel van 6 procent van de globale productie. Het aandeel van Rusal buiten China bedraagt zelfs 17 procent. Het staat dus buiten kijf dat Rusal een belangrijke speler is op de wereldmarkt.
Omdat het momenteel nog niet duidelijk is hoelang de sancties van kracht zullen blijven, zijn de exacte gevolgen van de van de maatregel niet te voorspellen. Vorig jaar was er een beperkt deficit op de globale aluminiummarkt. Zonder de bijdrage van Rusal kan dat deficit veel hoger oplopen. Uiteraard is er ook een speculatief aspect verbonden aan de recente klim.
Maandag kenden de prijzen voor aluminium alvast opnieuw een duidelijke daling, nadat bekend werd dat de Verenigde Staten hun sancties tegen de Russische aluminiumproducent Rusal hadden versoepeld. Meer bepaald willen de Amerikanen hun sancties tegen het Russische bedrijf terugschroeven als Oleg Deripaska zijn controle over het bedrijf opzegt, zo bleek uit een statement. De deadline voor bedrijven om hun samenwerking met Rusal af te bouwen, werd bovendien met bijna vijf maanden vooruitgeschoven.