Alterfin investeert in duurzame landbouw: ‘Twee derde van alle voedsel wereldwijd komt van kleine boeren’

KOFFIEBOEREN IN LAOS. "Alterfin gaat waar nog niemand anders is geweest."
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Alterfin investeert in microkredietinstellingen en boerenorganisaties. “In de helft van de gevallen zijn wij de eerste investeerders.”

Als chief impact officer is Caterina Giordano verantwoordelijk voor de investeringen van Alterfin. “Wij mobiliseren kapitaal, dat we investeren in sociale ondernemingen in lage- en middeninkomenslanden”, vat ze de opzet van de coöperatie samen. “Twee derde van alle voedsel wereldwijd wordt door kleine boeren geproduceerd. Wij financieren organisaties die met hen werken, duurzame landbouw promoten en maken dat de boeren een eerlijk loon en toegang tot de markt krijgen.”

Op welke manier heeft u impact?

CATERINA GIORDANO. “Op verschillende niveaus. Om te beginnen bij onze investeerders. Grote uitdagingen zoals de klimaat- en milieuproblemen maken mensen soms moedeloos. Wij bieden hen de kans om in actie te komen. Met onze investeringen zorgen we voor sociale inclusie en maken we het mogelijk dat mensen kunnen sparen en investeren. Dat verhoogt hun weerbaarheid.

“Bovendien zetten wij in op de missing middle. Wij financieren bijvoorbeeld boerenorganisaties die door andere partijen als te risicovol worden aangezien. Voor de helft van de organisaties waarmee wij werken, zijn wij de eerste investeerders. Wij gaan waar nog niemand anders is geweest. Na onze investeringen kunnen zij makkelijker elders financiering vinden en worden ze meer vertrouwd op de markt.”

Hoe meet u uw impact?

GIORDANO. “De voorbije jaren hebben we daarvoor een nieuwe manier opgezet. Voordat we investeren stellen we criteria voorop om te bepalen hoe waarschijnlijk het is dat we een bepaald doel zullen realiseren. Na een investering gaan we na hoeveel vrouwen of hoeveel mensen in rurale gebieden we hebben bereikt, hoeveel ze verdienen, en of ze een premium boven op de marktprijs hebben gekregen. Elk jaar pikken we er een paar organisaties uit om in de diepte uit te zoeken wat onze impact is geweest en of onze verwachtingen zijn uitgekomen. Daarmee willen we aantonen dat het mogelijk is impact te hebben.”

Hoeveel impact heeft u tot nu gehad?

GIORDANO. “Ik noem Alterfin geregeld een old lady. We zijn dertig jaar oud en waren een van de eerste impactinvesteerders, zeker in de landbouw. We hebben nu 6.000 coöperanten. Ons kapitaal bedraagt 70 miljoen euro, maar door de jaren hebben we al 1 miljard euro geïnvesteerd in bijna 300 organisaties. Jaarlijks bereiken we 4,5 miljoen mensen.”

Hoe kunnen beleggers investeren? Met welk rendement? Wat zijn de risico’s?

GIORDANO. “Wij willen inclusief werken. Daarom kun je al voor 62,5 euro een aandeel kopen. Het financiële rendement bestaat uit een dividend, dat afhankelijk is van onze prestaties. In 2023 bedroeg dat 1 procent. Investeerders krijgen van de overheid een fiscaal voordeel van 5 procent.”

Waar dient het opgehaalde geld bijvoorbeeld voor?

GIORDANO. “CPC is een coöperatie van koffieboeren in Laos, waarover we onlangs een impactstudie hebben gemaakt. Ze heeft nu een Fairtrade-label en doet aan organische landbouw, waardoor ze een faire prijs kan bedingen en een betere toegang tot de markt heeft gekregen. De coöperatie, die nu 700 boeren telt, bouwt bijvoorbeeld ook scholen en wegen. CPC is typisch een organisatie waarin wij investeren en een voorbeeld van die missing middle.”

De auteur is medeoprichter van Duurzaam Beleggen Academy.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content