Aker
De Noorse Warren Buffett
194,0 NOK – 1B
De Noorse holding Aker Asa (ticker AKER op de beurs van Oslo; ISIN-code NO0010234552) is beursgenoteerd sinds september 2004. Sindsdien streken de aandeelhouders een fantastisch gemiddeld jaarlijks rendement van 27% op, inclusief dividenden. Voor de periode 2009-2012 bedroeg het jaarlijkse rendement 17%. De voorzitter van de raad van bestuur, die voor 67% eigenaar van de holding is, is de steenrijke Noorse zakenman Kjell Inge Roekke. Net als bij de Amerikaanse legende Warren Buffett staat waardecreatie centraal in het beleid van Roekke. Hij eist van zijn investeringen een minimale jaarlijkse return van 12%. Als u de man wat beter wilt leren kennen, raden we aan zijn brief aan de aandeelhouders in het jaarrapport van 2012 te lezen.
Het conglomeraat is opgesplitst in industriële en financiële participaties. Industriële participaties, op 31 augustus goed voor 67% van de totale activa, houden een langetermijnengagement in en zijn hands on (mee het bedrijf managen, met meestal een controlebelang). Daartegenover staat bij financiële participaties de realisatie van meerwaarde op middellange termijn voorop. De financiële investeringen zijn hoofdzakelijk ondergebracht in Converto Capital Fund, het vroegere Aker Capital Fund. De zes belangen in de industriële participaties zijn in volgorde van waarde: Aker Solutions (dienstverlening olie- en gasindustrie; 40% belang op 31/08, 39% van de industriële participaties), Det Norske (olie-exploratie; 50% belang, 32%), Ocean Yield (scheepvaart; 73,5% belang, 14%), Aker BioMarine (krillvangst; 100% belang, 9%), Kvaerner (afgesplitst van Aker Solutions; 41% belang, 4%) en ten slotte Havfisk (visvangst; 73% belang, 2%).
Het belang in Aker Solutions is sinds begin dit jaar met ruim 20% in waarde gedaald, een negatief effect van ruim 5% op de intrinsieke waarde van Aker. Die daling heeft te maken met lagere winstmarges bij Aker Solutions in vergelijking met 2012. Het bedrijf heeft als ambitieuze groeiplan de omzet te verdubbelen tegen 2018. Het moet de komende jaren, samen met Kvaerner, kunnen profiteren van een nieuw elan in de Noorse olie-industrie, na de ontdekking van het Johan Sverdrup-olieveld vorig jaar. Het is de grootste ontdekking in de Noorse zeewateren sinds 1974 en een grote opluchting voor de Noorse olie-industrie, die al sinds 2000 met dalende productiecijfers kampt. De op één na grootste industriële participatie, Det Norske, heeft een belang van 40% in het Sverdrup-olieveld, en is daardoor een van de belangrijkste waardepolen in de Aker-holding.
Belangwekkend is ook dat Ocean Yield, actief in de scheepvaart, sinds juli zelfstandig op de beurs noteert. Het vroegere belang van 100% van Aker is door de uitgifte van nieuwe aandelen bij de beursgang verminderd tot 73,5%. Maar deze winstgevende dochter heeft stevige groeiplannen en zal de komende jaren Aker een stevig dividend uitbetalen. De intrinsieke waarde (NAV) bedroeg eind augustus 22 miljard NOK of 304 NOK per aandeel. Dat is een daling met 5 NOK per aandeel tegenover begin 2013, rekening houdend met het in mei uitbetaalde dividend van 12 NOK per aandeel. Om de groei van de industriële poot te financieren, schreef Aker eerder dit jaar twee obligaties uit voor in totaal 2 miljard NOK. Aangezien de groep steeds een stevige nettocashpositie wil aanhouden, wil men binnen de financiële participaties tot 3 miljard NOK (vooral in onroerend goed) verzilveren.
We vinden het nog altijd prettig toeven in het kielzog van Kjell Inge Roekke. Al verloopt de waardecreatie dit jaar wat stroever. Het conglomeraat heeft een aantal sterke, industriële belangen met mooie toekomstperspectieven. De holding noteert nauwelijks boven de boekwaarde en met een korting van ruim 36% op de intrinsieke waarde. Bovendien is Aker een attractieve dividendbetaler (12 NOK per aandeel of 6% bruto in 2013). We behouden het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B) en het aandeel blijft in de ‘Inside Selectie’.
Koopwaardig
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier