Afrikaans goud
Met een beurskapitalisatie van 600 miljoen dollar en een verwachte jaarlijkse goudproductie van 190.000 ounce is er nog opwaarts potentieel voor Asanko Gold. Maar produceren in Afrika is wel risicovoller.
Zoals we al eerder hebben geschreven, zien we flink wat kansen voor het verdere herstel van de goudprijs de komende maanden en jaren. Dat heeft ook begin dit jaar een herstel ingeluid voor de goudmijnen, die de zwaarste berenmarkt in minstens een halve eeuw hebben beleefd. We richten deze keer onze pijlen op Asanko Gold, een van die zovele Canadese maatschappijen gericht op goudmijnexploratie en -exploitatie. Asanko Gold ontstond in 2012 uit een fusie van gelijken tussen Keegan Resources en PMI Gold Corporation. Beide hadden hun geavanceerde goudmijnexploratieprojecten gemeen, die zich in elkaars buurt (amper 15 kilometer van elkaar) in Ghana bevonden.
Ghana was het eerste democratische, onafhankelijke land op het Afrikaanse continent. De politieke stabiliteit mag ook blijken uit de stabiele wetgeving voor de mijnbouwindustrie. De goudproductie is er een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Voor Asanko Gold was 26 januari jongstleden een historische dag. Die dinsdag werd voor het eerst goud gedolven, zowat 400 ounce, een mijlpaal. De commerciële productie is aan het begin van het lopende, tweede kwartaal op gang gekomen. Asanko was tot voor kort enkel maar een leidende goudexploratiemaatschappij van West-Afrika met 5,2 miljoen ounce bewezen goudreserves en 2,7 miljoen ounces mogelijke reserves. Belangrijk is dat de bouw van de mijn binnen de tijd en binnen het budget bleef.
Bij Asanko draait het om exploitatie in twee fases. De eerste fase, het Obotan-project, is dus commercieel op gang gekomen. Die eerste fase omvat 2,5 miljoen bewezen goudreserves en de bedoeling is een gemiddelde jaarproductie van 190.000 ounce te halen, wat de mijn een verwachte levensduur van minstens twaalf jaar geeft. De gemiddelde operationele kaskosten zouden 645 USD per ounce bedragen en de totale productiekosten (AISC) worden geschat op 781 USD per ounce, wat in het laagste kwart is in de goudmijnsector. Maar er is dus ook nog een tweede fase, de Esaase-uitbreiding. Daarvan werd in het voorjaar van 2015 de haalbaarheidsstudie gepubliceerd. Dat project omvat 2,7 miljoen bewezen goudreserves en er wordt gemikt op een jaarlijkse gemiddelde goudproductie van 280.000 ounce, wat de mijn een verwachte levensduur van circa tien jaar geeft. De totale productiekosten (AISC) worden geraamd op 812 USD per ounce, iets meer dan de eerste fase, maar nog steeds laag in deze industrie.
Normaal moet de investeringsbeslissing nog dit jaar worden genomen. Het budget voor de ontwikkeling wordt geschat op 100 à 125 miljoen USD en het project kan tegen eind 2018 operationeel worden. Gecombineerd zou Asanko Gold met een jaarlijkse goudproductie tussen 400 en 500.000 ounce op kruissnelheid tegen een totale productiekostprijs van ongeveer 800 USD per ounce een toptiengoudproducent in Afrika (buiten Zuid-Afrika) worden en een middelgrote speler op wereldschaal met relatief lage productiekosten. De Canadese vennootschap was in het eerste trimester nog verlieslatend (-3,9 miljoen USD) en kan vanaf het derde kwartaal al winstgevend worden. De kaspositie bedroeg 67,8 miljoen USD op 31 maart jongstleden. Daarnaast is er nog een flexibele kredietfaciliteit van 150 miljoen USD zonder convenanten.
Conclusie
We herstarten de opvolging van Asanko Gold als beloftevolle, Afrikaanse goudproducent. Met een beurskapitalisatie van afgerond 600 miljoen USD en een verwachte jaarlijkse productie van 190.000 ounce is er nog opwaarts potentieel. In Noord-Amerika wordt 1,5 tot 2 keer zoveel betaald per ounce goudproductie. Maar productie in Afrika is uiteraard risicovoller, al is Ghana toch wel een modelland op het Afrikaanse continent. Het is ook uitkijken naar de realisatie van de expansieplannen. Gericht op de actieve, risicobewuste goudbelegger.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Flash
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier