Advanced Micro Devices
Volatiel parcours
3,72 USD – 1D
De Amerikaanse halfgeleiderproducent Advanced Micro Devices (AMD) doet zijn reputatie als hypervolatiel aandeel dit jaar opnieuw alle eer aan. Per saldo zal 2013 voor de aandeelhouders een goed jaar zijn, want het aandeel noteert 50% hoger dan bij de start. AMD heeft, net zoals rivaal Intel, de boot van de halfgeleiders voor mobiele toepassingen grotendeels gemist. Dat maakt dat het bedrijf blootstaat aan de grillen van de pc-industrie. In het derde kwartaal daalde de wereldwijde pc-verkoop voor het zesde kwartaal op rij. Voor 2014 wordt een stabilisering van de markt verwacht. AMD ziet het pessimistischer en verwacht ook volgend jaar een verdere daling. AMD wil zich onder de nieuwe topman Rory Read herpositioneren naar halfgeleiders voor cloudcomputingtoepassingen en vooral naar processoren voor grafische toepassingen (GPU’s). Het bedrijf kon onder meer Apple strikken als klant en mag nu de grafische halfgeleiders leveren voor de MacBook Pro.
In het segment van GPU’s heeft AMD een marktaandeel van ongeveer 33% opgebouwd. De jongste maanden kennen GPU’s nog een alternatieve toepassing: het ‘mijnen’ van zogenoemde crypto-currencies. Zo blijken de GPU’s van AMD vooral geschikt voor het mijnen van de Litecoin, een variant op de Bitcoin. Nvidia blijft in die niche de onbetwiste marktleider. Bij de microprocessoren voor pc’s zwaait Intel de plak, ver voor AMD, dat aan nauwelijks 20% komt. AMD heeft met gespecialiseerde halfgeleiders voor spelconsoles een niche gevonden waarin het nagenoeg geen concurrentie heeft. Zowel Microsoft (Xbox One), Nintendo (Wii) als Sony (Playstation 4) gebruiken halfgeleiders van AMD in hun consoles.
De groepsomzet steeg in het derde kwartaal met 15% op jaarbasis en 26% op kwartaalbasis, tot 1,46 miljard USD. Het derde kwartaal is traditioneel de beste periode voor de vraag naar processoren voor pc’s, omdat producenten hun voorraden aanvullen met het oog op de eindejaarperiode. De Amerikanen realiseerden ook een nettowinst van 48 miljoen USD of 6 dollarcent per aandeel, tegenover een verlies van 157 miljoen USD een jaar eerder. De afdeling Computing Solutions zag haar omzet met 6% op kwartaalbasis achteruitboeren. AMD verloor marktaandeel aan Intel, met name in het lagere marktsegment. Intel pakte met prijsverlagingen uit, waardoor het aantal verkochte volumes steeg en de omzet op kwartaalbasis zelfs met 3,5% omhoogging. De omzet van de grafische divisie verdubbelde op jaarbasis en er was ook een operationele winst van 79 miljoen USD.
AMD snoeide het voorbije jaar zwaar in de kosten. De operationele uitgaven werden met een kwart verminderd en 14% van het personeel moest afvloeien. Ook het hoofdkantoor van de groep in Austin (Texas) werd verkocht. Dat leidde het voorbije kwartaal wel voor het eerst dit jaar opnieuw tot een positieve vrije kasstroom. Maar de beleggers konden de prognoses voor het lopende vierde kwartaal niet smaken. AMD gaat uit van een omzetklim met 2 tot 8%, maar dat werd als onvoldoende beschouwd. De groep sloot het derde kwartaal af met 1,06 miljard USD aan liquiditeiten en investeringen en met een langetermijnschuld van 2,04 miljard USD. Daarvan moet het in 2015 en 2017 respectievelijk 580 en 500 miljoen USD terugbetalen.
Volgens de consensusverwachting zullen de resultaten van 2013 nog met rode inkt worden geschreven. Ook het eerste kwartaal van 2014 wordt opnieuw verlieslatend, maar AMD moet over het volledige boekjaar wel opnieuw winst boeken. We sluiten niet uit dat AMD aangenaam kan verrassen als de verkoop van spelconsoles in de eindejaarsperiode meevalt. De diversificatie naar GPU’s en cloudcomputing is op lange termijn hoe dan ook een goede zaak, maar we verwachten wel dat de volatiliteit bovengemiddeld hoog zal blijven. AMD is, gezien de schuldpositie, ook financieel vrij kwetsbaar, vandaar de hoogste risicorating (rating 1D).
Speculatief koopwaardig
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier