Activist haalt deels slag thuis bij BHP Billiton

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

BHP Billiton kon goede cijfers presenteren over de eerste helft van zijn boekjaar. Wat de tweede helft brengt, is onzeker.

De mijngroep BHP Billiton profiteerde net als zijn sectorgenoot Rio Tinto van hogere prijzen voor onder meer ijzererts en koper. In de eerste helft van het fiscaal boekjaar 2018 klom de onderliggende winst exclusief belastingen een kwart hoger op jaarbasis, naar 4,1 miljard dollar. Dat was de sterkste prestatie sinds de eerste helft van 2014. Toch lag het cijfer iets onder de consensusverwachting van 4,21 miljard dollar, een gevolg van hoger dan verwachte kosten bij ijzererts, koper en steenkool.

Door de belastinghervorming in de Verenigde Staten daalde de nettowinst naar 2,02 miljard dollar, tegenover nog 3,2 miljard dollar een jaar eerder. IJzererts leverde de grootste bijdrage aan de bedrijfswinst (38%), gevolgd door koper (28%). Energie (18%) en steenkool (16%) zorgden voor de rest. BHP gelooft sterk in koper en investeert 2,5 miljard dollar om de levensduur van de Spence-kopermijn in Chili te verlengen.

Het management van BHP Billiton moet sinds vorig jaar rekening houden met een activistische aandeelhouder, Elliott Management Corp. Die heeft intussen zo’n 5 procent van de aandelen in handen. Elliott heeft specifieke eisen, die de aandeelhouderswaarde moeten verhogen. Een eerste was de verkoop van de energiedivisie. Daarnaast stuurde activist ook aan op een hogere dividenduitkering en wil hij de duale structuur van het bedrijf aanpakken.

Elliott haalde op bepaalde punten zijn slag thuis. Zo zal BHP zijn schalie-activiteiten in de VS verkopen. Die kocht de groep in 2011 voor 20 miljard dollar en ze hoopt er nog ongeveer de helft voor te krijgen. BHP hoopt de verkoop nog dit kalenderjaar te kunnen afronden. Een ruil met andere activa is eveneens bespreekbaar en ook een aparte beursnotering wordt niet uitgesloten. De conventionele energieactiva (bijvoorbeeld die in de Golf van Mexico) houdt BHP wel in portefeuille.

Elliott wist ook een hoger dividend af te dwingen. BHP trekt de tussentijdse uitkering op van 40 naar 55 dollarcent per aandeel, een verhoging met 37,5 procent. De mijngroep keert daarmee 72 procent van de onderliggende winst uit. Een inkoop van eigen aandelen staat voorlopig niet op het programma.

BHP Billiton heeft een duale bedrijfsstructuur met hoofdzetels in het Verenigd Koninkrijk en Australië. Elliott maakt zich sterk dat talrijke besparingen mogelijk zijn door die structuur te vereenvoudigen. Toch is het erg onwaarschijnlijk dat op korte termijn iets verandert, want er zijn ook belastingtechnische voordelen verbonden aan de huidige structuur.

De groep bouwde tijdens de eerste helft van het fiscaal boekjaar 2018 haar nettoschuld met 900 miljoen dollar af naar 15,4 miljard dollar. Dat komt overeen met een schuldgraad van 19,9 procent. BHP realiseerde een vrije kasstroom van 4,9 miljard dollar. De groep wil de komende twee jaar voor 2 miljard dollar aan productiviteitswinsten realiseren. De kapitaalinvesteringen en uitgaven voor exploratie zullen onder de grens van 8 miljard dollar blijven. Het is voorlopig nog onzeker wat de tweede jaarhelft van het fiscaal boekjaar zal brengen. Met name de ijzerertsprijs evolueert erg volatiel. In China wordt een tragere kredietgroei en een afkoelende vastgoedmarkt per saldo gecompenseerd door hogere investeringen in infrastructuur. Ook koper werd in het eerste kwartaal goedkoper.

Conclusie

BHP kan terugblikken op een goede eerste jaarhelft, maar de recente koersevolutie van het aandeel verraadt dat de nervositeit toeneemt. Eenzelfde fenomeen zagen we eerder ook al bij Rio Tinto en Glencore. De waardering ligt in lijn met de sectorgenoten en na de dividendverhoging is dat nu ook het geval wat het rendement betreft.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 1386 pence

Ticker: BLT LN

ISIN-code: GB0000566504

Markt: Londen

Beurskapitalisatie: 80,1 miljard pond

K/w 2017: 22

Verwachte k/w 2018: 10

Koersverschil 12 maanden: +16%

Koersverschil sinds jaarbegin: -9%

Dividendrendement: 5,2%

Partner Content