Achterblijver Kraft Heinz klaar voor comeback
Door de dramatische koersprestatie van het aandeel is Kraft Heinz aantrekkelijk geprijsd. Maar ondanks de lagere omzet is de winst wel gestegen.
Onlangs blies de fusiegroep Kraft Heinz Company drie kaarsjes uit. Maar veel reden tot vieren hebben de aandeelhouders niet. De Amerikaanse voedingsgigant heeft nochtans van de meest prestigieuze aandeelhouders ter wereld, met Berkshire Hathaway van Warren Buffett als grootste aandeelhouder (26,7%) en 3G Global Food Holding van de Braziliaanse aandeelhouders van onder meer AB InBev zoals Jorge Paulo Lemann als tweede (23,8%). Beide partijen hebben ook elders partnerships aangegaan, zoals bij Burger King. In 2015 kocht 3G Kraft Foods om het dan te fuseren met Heinz, waar Berkshire Hathaway sinds 2013 de plak zwaaide. Maar een succes is de fusie nog niet geweest.
Met een jaaromzet van 26,5 miljard dollar is het nochtans de vijfde grootste voedingsgroep ter wereld. Kraft Heinz heeft in meer dan 40 landen productiefaciliteiten, die in zowat alle landen ter wereld worden verkocht. De groep omvat meer dan 200 merken, waarvan acht een jaaromzet halen van meer dan 1 miljard dollar, met op kop de iconische, wereldbekende merken Kraft (vooral kaas) en Heinz (ketchup). Daarnaast zijn er bij ons nog bekende merken als Philadelphia. Kraft Heinz Company haalde in het voorjaar van vorig jaar de wereldpers met een overnamepoging op het Brits-Nederlandse Unilever, maar trok dat bod in toen bleek dat er in Europa geen enkele interesse bestond om door de Amerikanen te worden overgenomen.
De omzetevolutie van de Amerikaanse voedingsreus oogt niet rooskleurig. Sinds de fusie is de groep er nog geen enkel kwartaal in geslaagd een hogere omzet te boeken dan in hetzelfde trimester van het jaar voordien. Gevolg is uiteraard dat de omzet jaar na jaar zakt. In 2015 werd nog 27,4 miljard dollar gerealiseerd, in 2016 was dat nog 26,5 miljard dollar en vorig jaar 26,2 miljard dollar. Die negatieve trend werd in het eerste kwartaal van dit jaar doorgetrokken. De omzet kwam uit op 6,30 miljard dollar, tegenover 6,32 miljard in de eerste drie maanden van 2017 (-0,3%). Dit ondanks een positieve impact van wisselkoersen van 1,2 procent. De organische omzetdaling bedroeg dus 1,5 procent, ondanks forse investeringen in onder meer marketing en productinnovatie.
Een lagere omzet betekent daarom geen lagere winst. De winst per aandeel bedroeg 3,33 dollar in 2016 en 3,55 dollar in 2017. De ebitda-marge (bedrijfskasstroom/omzet) steeg van 25,9 procent in 2015 naar 31,1 procent in 2016 en 32 procent vorig jaar. Dat zijn op zich wel fraaie marges, maar onvoldoende om de aandeelhouders tevreden te stemmen.
Een van de mindere punten voor de groep blijft de sterke focus op de Verenigde Staten. Ondanks een wereldwijde aanwezigheid kwam in het eerste trimester toch nog altijd ruim 69 procent van de omzet uit het moederland. In die optiek had Unilever een perfecte match kunnen vormen met een sterke focus op Europa en de opkomende markten. Het is duidelijk dat Kraft Heinz op zoek moet naar een grote of meerdere middelgrote acquisities om te helpen de omzettendens echt te keren.
De dramatische koersprestatie van het aandeel _ in een van origine defensievere sector _ ondanks stijgende winst heeft Kraft Heinz aantrekkelijk geprijsd gemaakt tegen amper 1,1 keer de boekwaarde, een verwachte koerswinstverhouding van 15,5, een dividendrendement van 4,4 procent bruto en een verhouding van 13 keer de ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda). Vandaar dat we het aandeel beginnen te volgen en meteen het advies koopwaardig (rating 1A) geven.Er is wel een behoorlijke schuldpositie, maar de aandeelhouders van wereldniveau compenseren dat. We rekenen erop dat het aandeel minstens 5 procent beter zal presteren dan het beursgemiddelde de komende zes tot twaalf maanden en nemen het op in de voorbeeldportefeuille.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 63,21 dollar
Ticker: KHC US
ISIN-code: US500751064
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 77,06 miljard dollar
K/w 2017: 17,5
Verwachte k/w 2018: 15,5
Koersverschil 12 maanden: -26%
Koersverschil sinds jaarbegin: -19%
Dividendrendement: 4,0%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier