Accident de parcours voor Royal Dutch Shell
We tillen niet zwaar aan het mindere kwartaal, waarin alle marktomstandigheden tegen zaten. Shell blijft hoge kasstromen genereren en dat is uiteindelijk het belangrijkste.
Na een beter dan verwacht eerste kwartaal ontgoochelde Royal Dutch Shell met een tegenvallend tweede kwartaal. Dat kwam het aandeel duur te staan, met de grootste koersdaling op dagbasis sinds januari 2016 (-5%). De oorzaak was vooral de lagere prijs van olie en gas, en ook de downstreamdivisie (raffinage en marketing) en de chemiedivisie konden de meubelen niet redden. Op groepsniveau daalde de aangepaste winst met 26 procent op jaarbasis naar 3,46 miljard dollar. Dat cijfer lag fors onder de consensusverwachting van 4,9 miljard dollar. Ondanks de daling van het aantal uitstaande aandelen nam de winst per aandeel af van 0,56 naar 0,43 dollar. De upstreamafdeling (exploratie en productie) zag haar winst afkalven van 1,5 naar 1,3 miljard dollar door de lagere olieprijs. Maar vooral Integrated Gas presteerde slecht, met een winstdaling van 2,3 tot 1,7 miljard dollar.
Shell heeft een aandeel van ongeveer een kwart van de wereldwijde markt voor vloeibaar aardgas (lng). Door een overaanbod kelderden de prijzen naar 4 dollar per miljoen British Thermal Units (Btu), tegenover nog 10 dollar een jaar eerder. In het tweede kwartaal lag de gemiddelde lng-prijs 40 procent lager dan een jaar eerder. Op korte termijn is weinig beterschap in zicht als de economische groeivertraging doorzet. Op lange termijn blijft het aandeel van lng op de markt van de fossiele brandstoffen wel toenemen. De winst van de downstreamafdeling viel terug van 1,7 naar 1,3 miljard dollar door de lagere raffinagemarges. De winst van de chemiedivisie, de meest cyclische van de groep, zakte zelfs met 73 procent.
De totale output van de groep klom met 4 procent op jaarbasis naar 3,58 miljoen vaten per dag olie-equivalent. Dat cijfer zal de komende kwartalen verder toenemen, omdat verschillende nieuwe projecten worden opgestart. De operationele kasstroom steeg op jaarbasis wel met 16 procent naar 11 miljard dollar, maar dat kwam vooral door wijzigingen in het werkkapitaal. De vrije kasstroom daalde van 9,5 naar 6,9 miljard dollar, nadat Shell 2,1 miljard dollar had gespendeerd aan de inkoop van eigen aandelen. Shell maakt zich sterk dat de nieuwe projecten tegen eind volgend jaar 5 miljard dollar extra kasstromen opleveren. De doelstelling om tegen 2025 een vrije kasstroom van 35 miljard dollar op jaarbasis te halen, blijft overeind.
De eerste fase van het aandeleninkoopprogramma is afgerond. Shell spendeerde in de twaalf maanden tot eind juni 9,25 miljard dollar om eigen aandelen in te kopen. In het lopende kwartaal geeft het opnieuw 2,75 miljard dollar uit. Het volledige programma van 25 miljard dollar moet tegen eind volgend jaar zijn afgerond. Shell verwacht zowel dit als volgend jaar nog 5 miljard dollar opbrengsten uit de verkoop van overtollige activa.
Het kwartaaldividend bleef ongewijzigd op 0,47 dollar per aandeel, goed voor een uitgave van 3,8 miljard dollar. De groepsschuld klom naar 66,5 miljard dollar, tegenover 64,7 miljard dollar eind 2018. Ruim de helft van die stijging (1,4 miljard dollar) is te wijten aan gewijzigde boekhoudregels, waardoor nu ook bepaalde leasingverplichtingen als schuld worden meegeteld. De schuldgraad bedraagt 27,6 procent. Shell wil die volgend jaar terugdringen tot 25 procent.
Conclusie
We tillen niet zwaar aan het mindere kwartaal, waarin alle marktomstandigheden tegen zaten. Shell blijft hoge kasstromen genereren en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Die laten de groep toe een hoog dividend te combineren met een omvangrijk programma voor aandeleninkoop. Shell blijft aantrekkelijk als rendementswaarde in een langetermijnportefeuille.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 25,23 euro
Ticker: RDSA NA
Markt: Euronext Amsterdam
ISIN-code: GB00B03MLX29
Beurskapitalisatie: 201,4 miljard euro
K/w 2018: 11
Verwachte k/w 2019: 11,5
Koersverschil 12 maanden: -4%
Koersverschil sinds jaarbegin: -1%
Dividendrendement: 6,6%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier