Aanhoudend hoge volatiliteit bij Brits pond
Het Britse pond is de voorbije maanden volatieler dan de meeste valuta van de opkomende markten. Dat is heel ongewoon.
De hoge volatiliteit heeft te maken met de nadering van de eerstvolgende brexit-deadline. Het pond is sinds begin dit jaar zowel tegenover de euro als tegenover de dollar flink gestegen. De verhouding tussen de euro en het pond bedroeg begin 2019 0,91 en is intussen gedaald naar 0,85. Dat is het laagste niveau in bijna twee jaar, maar wel nog altijd ruim boven het niveau van net voor de brexit-stemming in 2016 (0,76). De verhouding nadert een steunniveau op 0,84. De verhouding tussen het pond en de dollar bedroeg begin dit jaar 1,25 en klom naar 1,33. Dat is het hoogste peil sinds vorige zomer. De weg naar het niveau van voor de brexit (1,5) is nog lang en het valutapaar zit momenteel dicht bij een weerstandsniveau.
Gegijzelde Bank of England
De brexit-perikelen houden ook de monetaire politiek van het Verenigd Koninkrijk gegijzeld. De Bank of England heeft sinds 2016 de basisrente twee keer met 25 basispunten verhoogd, waardoor die nu 0,75 procent bedraagt. Daarmee staat de Britse centrale bank verder in de monetaire verstrakking dan de eurozone (referentierente 0%) maar een stuk minder ver dan de Verenigde Staten (referentierente 2,5%).
Een harde brexit als het slechtste scenario beschouwd voor de Britse economie en het pond. De recente klim van de munt is vooral een weerspiegeling van het feit dat de markt van mening is dat de kansen op een harde brexit zijn geslonken. Maar zelfs als de brexit wordt uitgesteld, zijn de problemen niet verdwenen. Twee cruciale vragen blijven nog onbeantwoord: wanneer verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie en tegen welke voorwaarden?
Sell the news
De voorbije maanden zijn de shortposities op het pond massaal gekeerd en sinds half maart is de markt opnieuw netto long. Mocht de brexit worden uitgesteld, dan verwachten we een ‘sell the news‘-reactie en dan kan zowel de euro als de dollar herstellen tegenover het pond. We schatten het herstelpotentieel van de euro hoger in. Vertaald naar hefboomproducten kan op dat scenario worden ingespeeld met een EUR/GBP turbo long of een GBP/USD turbo short. Zowel BNP Paribas Markets als GS Markets biedt die producten aan. Bij GS Markets bedraagt de spread voor de turbo long 3 eurocent. BNP hanteert 4 eurocent voor turbo’s en 2 eurocent voor boosters. Voor de EUR/GBP turbo long raden we aan de stop-loss niet hoger dan 0,83 te nemen. Bij de GBP/USD turbo short ligt het stop-lossniveau bij voorkeur niet lager dan 1,4.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier