Aandeleninkopen versterken winstgroei Cisco

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Cisco is geëvolueerd van een verkoper van hardware (routers en switches) naar een bedrijf dat die hardware, software en aanverwante diensten via de cloud met elkaar integreert. Voor softwarebedrijven is de transitie naar de cloud een natuurlijk proces, maar voor hardwarebedrijven is het extra uitdagend.

Cisco heeft er dan ook een hele tijd over gedaan vooraleer het zijn zaken op orde had. Pas na zeven opeenvolgende kwartalen met een negatieve omzetgroei keerde het tij en kon de technologiegroep weer met groei aanknopen. Cisco maakte daarbij gretig gebruik van zijn cashvoorraad om door overnames zijn marktposities te verbeteren. Sinds 2015 kocht Cisco 31 bedrijven in segmenten als beveiliging, datacenters en cloud computing.

De groep realiseerde in de periode tussen februari en april, het derde kwartaal van het fiscale boekjaar, een omzet van 12,96 miljard dollar. Dat is 4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en een fractie boven de consensusprognose. Van de omzet is ongeveer drie kwart afkomstig uit de verkoop van producten (9,72 miljard dollar) en een kwart uit diensten (3,24 miljard dollar). Bij de productenafdeling maakt Cisco een opsplitsing tussen Infrastructure Products, Applications en Security. De eerste is veruit de grootste en zag de omzet met 5 procent aandikken naar 7,5 miljard dollar. De vorig jaar geïntroduceerde Catalyst 9000-productfamilie blijft een succes.

Applications groeide met 9 procent. De kleinste afdeling, Security, kon zelfs een omzetstijging met 21 procent voorleggen. Voor beide afdelingen zijn de groeicijfers wel geflatteerd door overnames.

Netto bleef er 3,45 miljard dollar over of 8 procent meer dan een jaar eerder. De winst per aandeel (0,78 dollar) ging er veel sterker op vooruit (+18%). Het verschil is toe te schrijven aan de aandeleninkopen en een daling van de belastinguitgaven met 10 procent. De operationele inkomsten stegen harder dan de uitgaven, waardoor de operationele marge klom naar 32,2 procent tegenover 31,5 procent een jaar eerder. Cisco mikt voor het vierde kwartaal op een omzetgroei tussen 4,5 en 6,5 procent.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China draait op dit moment in het voordeel van Cisco uit. De groep haalt slechts iets meer dan 3 procent van de omzet uit China en heeft dus ook niet zo veel te verliezen. Anderzijds zorgt de boycot van de VS en een aantal andere westerse landen van de Chinese concurrent Huawei voor een tekort aan bepaalde componenten. Daar kan Cisco van profiteren.

Cisco liet in het voorbije kwartaal 7,5 miljard dollar naar de aandeelhouders terugvloeien. Daarbij werd 6 miljard dollar besteed aan de inkoop van eigen aandelen (116 miljoen tegen gemiddeld 52,14 dollar per aandeel) en 1,5 miljard dollar aan dividenden (0,35 dollar per aandeel). Eerder dit jaar trok Cisco het budget voor aandeleninkopen op, waardoor er nog 28 miljard dollar overblijft. Dit betekent dat de inkopen in het huidige tempo nog vier tot vijf kwartalen kunnen doorgaan.

Een en ander heeft wel gevolgen op de cashpositie die blijft slinken. Cisco had eind april nog 34,6 miljard dollar in kas en een schuld van 23,7 miljard dollar. Daardoor bedraagt de netto liquiditeit nu 10,93 miljard dollar of 2,48 dollar per aandeel tegenover nog 5,44 dollar een jaar eerder. Het is duidelijk dat de kasstromen niet volstaan in het huidige tempo van aandelen te blijven inkopen.


Conclusie

Er valt operationeel weinig af te dingen op de kwartaalcijfers, al moeten we aanstippen dat de helft van de winstgroei te danken is aan de inkoop van eigen aandelen terwijl ook de overnames en de belastingverlagingen een rol speelden. Tegen bijna achttien keer de verwachte winst is het aandeel al lang geen koopje meer. We gaan uit van een economische groeivertraging de komende kwartalen en verlagen daarom het advies.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 56,42 dollar

Ticker: CSCO

ISIN-code: US17275R1023

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 241,5 miljard dollar

K/w 2018: 21

Verwachte k/w 2019: 18,5

Koersverschil 12 maanden: +33%

Koersverschil sinds jaarbegin: +29%

Dividendrendement: 2,5%

Partner Content