Aandeleninkoop legt bodem onder koers Apple
Apple kreeg dit jaar al twee keer met een correctie af te rekenen, maar het aandeel krabbelde evenveel keer weer recht en noteert nu zelfs in de buurt van een historisch record.
Nadat verschillende toeleveranciers hun verwachtingen neerwaarts hadden bijgesteld, werd gevreesd voor lagere verkoopcijfers van de iPhone, nog steeds veruit het belangrijkste product van het elektronicabedrijf. Maar de resultaten van het eerste kwartaal kwamen boven de verwachtingen uit en het aandeel kreeg een extra boost na uitspraken van beleggingsgoeroe Warren Buffett. Diens investeringsfonds kocht in het eerste kwartaal 75 miljoen aandelen bij, wat de positie nu op 240,3 miljoen aandelen brengt. Dat belang is tegen de huidige koers goed voor een waarde van 45,3 miljard dollar.
Apple boekte in het tweede kwartaal van het boekjaar 2018-2019 een omzet van 61,1 miljard dollar (+15,5% op jaarbasis), 160 miljoen dollar boven de consensusverwachting. Ook het winstcijfer van 2,73 dollar per aandeel (+30%) verraste aangenaam. De brutomarge lag met 38,3 procent netjes binnen de vooropgestelde vork van 38 tot 38,5 procent.
Apple heeft in de loop der jaren een ecosysteem uitgebouwd van producten en aanverwante diensten. Toch beschikt de groep niet over een dominante marktpositie die andere technologiereuzen als bijvoorbeeld Facebook, Alphabet en Netflix wel hebben. Dat is vooral duidelijk in het smartphonesegment, dat instaat voor 62,2 procent van de groepsomzet. De marktonderzoeker IDCberekende dat de globale smartphonemarkt in het eerste kwartaal met 2,9 procent kromp. Dat was vooral te wijten aan China, waar het aantal verkochte toestellen voor het eerst in vijf jaar onder de grens van 100 miljoen terugviel. Toch klom het globale marktaandeel van Apple naar 15,6 procent, tegenover 14,7 procent een jaar eerder. Apple verkocht 52,2 miljoen iPhones, 3 procent meer dan een jaar eerder. Door een stijging van de gemiddelde verkoopprijzen klom de omzet uit iPhones met 14 procent op jaarbasis naar 38 miljard dollar. Die gemiddelde verkoopprijs lag met 728 dollar wel onder de verwachte 742 dollar en lager dan in het vierde kwartaal (790 dollar). De stijgende volumes werden dus gerealiseerd met een hoger aandeel van goedkopere toestellen.
Voorts viel de sterke prestatie van de dienstenafdeling op (AppStore, Apple Pay, iCloud, AppleMusic). Die zag de omzet met 31 procent toenemen naar 9,2 miljard dollar en staat nu in voor 15 procent van de groepsomzet. Apple had eind maart 267,2 miljard dollar aan liquiditeiten en investeringen in kas. Daar stond een schuld van 122 miljard dollar tegenover. De Amerikaanse belastinghervorming zal extra geld in het laatje brengen en Apple beloofde de cashpositie op termijn volledig uit te keren. Daardoor kwam ruimte vrij voor extra aandeelhoudersvergoedingen. Apple gaf in het eerste kwartaal 26,7 miljard dollar terug aan de aandeelhouders via dividenden (3,2 miljard) en aandeleninkopen (23,5 miljard). Het lopende inkoopprogramma met een totale waarde van 300 miljard dollar wordt in dit kwartaal afgerond. Apple besliste het budget met 100 miljard dollar op te trekken. Ook het dividend zal met 16 procent worden verhoogd naar 0,73 dollar per aandeel. Dat zal de dividenduitgaven op jaarbasis doen toenemen naar meer dan 14 miljard dollar.
Conclusie
De gevreesde terugval in de verkoopcijfers van de iPhone kwam er (nog) niet, zodat het kwartaalrapport in de eerste plaats op opluchting werd onthaald. Tegelijk presteerden ook de andere afdelingen goed en werden de investeerders op hun wenken bediend met hogere vergoedingen. Apple is correct gewaardeerd, waarbij de aandeleninkoop een bodem onder de koers legt.
Advies: houden/afwachten
Risico: laag
Rating: 2A
Koers: 188,59 dollar
Markt: Nasdaq
Ticker: AAPL US
ISIN-code: US0378331005
Beurskapitalisatie: 926,9 miljard dollar
K/w 2017: 18,4
Verwachte k/w 2018: 15,1
Koersverschil 12 maanden: +23%
Koersverschil sinds jaarbegin: +11%
Dividendrendement: 1,6%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier