Aandeelhouders Rio Tinto krijgen royale vergoedingen
Rio Tinto verhoogt zijn dividend. De totale uitkering ligt 70 procent hoger dan een jaar eerder en bereikt een nieuw record.
Rio Tinto is de op een na grootste gediversifieerde mijngroep ter wereld. Toch is het bedrijf in de eerste plaats een play op ijzererts. Rio is na het Braziliaanse Vale de grootste producent van ijzererts ter wereld. IJzererts staat in voor ongeveer de helft van de omzet, maar 75 procent van de vrije kasstroom.
Rio beschikt in de ijzerertsindustrie over erg lage productiekosten en onderscheidt zich ook met ertsen van hoge kwaliteit, die het meest worden gevraagd. De klim van de ijzerertsprijs leidde vorig jaar tot een forse toename van de kasstromen. Behalve in ijzererts staat Rio ook sterk in aluminium en koper. De productgroep Energie en Mineralen omvat onder meer steenkool en goud.
De onderliggende nettowinst op groepsniveau klom vorig boekjaar met 69 procent naar 8,63 miljard dollar. Het kostenbesparingsprogramma van 2 miljard dollar werd vroeger dan verwacht afgerond. Daardoor klommen ook de winstmarges naar het hoogste niveau in tien jaar. De bedrijfswinst of ebitda steeg naar 18,6 miljard dollar, goed voor een marge van 44 procent. Rio Tinto realiseerde vorig jaar een vrije kasstroom van 9,5 miljard dollar.
De ijzerertsafdeling leverde met 7,2 miljard dollar de hoogste bijdrage. Bovendien is die divisie met een marge van 68 procent ook veruit de meest winstgevende. De ijzerertsprijs piekte in februari op bijna 80 dollar per ton, maar is intussen onder 70 dollar teruggevallen door onzekerheid over de evolutie van de vraag, met name in de Chinese bouwsector. De consensusverwachting is dat de industrie eerst voorraden zal afbouwen,want die zijn tot recordniveaus opgelopen.
Ook de koperafdeling presteerde sterk met een marge van 39 procent. Rio Tinto wil de koperactiviteiten de komende jaren sterk uitbreiden. De groep rekent daarvoor onder meer op het Oyu Tolgoi-project in Mongolië, dat vanaf 2020 operationeel moet worden. Aluminium (35%) en Energie en Mineralen (36%) moesten in winstgevendheid weinig onderdoen. De aluminiumactiviteiten werden wel afgebouwd. Vorig jaar werden ook alle Britse activa verkocht en onlangs sloot Rio Tinto een deal met Norsk Hydro voor de verkoop van activa in IJsland, Nederland en Zweden. Alles samen leverden de Europese aluminiumactiva ruim 1,2 miljard dollar op. Rio verkocht vorig jaar op groepsniveau voor 2,7 miljard dollar aan activa. Sinds 2013 loopt dat op tot 7 miljard dollar.
Door de grotere kasstromen en de opbrengsten uit die verkopen kon ook de nettoschuld voort worden afgebouwd. Die daalde naar 3,84 miljard dollar, tegenover nog bijna 9,6 miljard dollar een jaar eerder. Er staan nog activa in de etalage. Rio Tinto bepaalde het slotdividend op 1,8 dollar per aandeel (tussentijds dividend van 1,1 dollar). De totale uitkering ligt daarmee 70 procent hoger dan een jaar eerder en ook boven het recordniveau van 2015 (2,15 dollar). Rio keerde vorig jaar 5,2 miljard aan dividenden uit en spendeerde bijkomend 4,5 miljard dollar aan de inkoop van eigen aandelen. Dat inkoopprogramma wordt overigens nog met 1 miljard dollar uitgebreid.
Conclusie
Het aandeel bereikte eerder dit jaar zijn hoogste koersniveau sinds 2011. De goede jaarresultaten en dito vooruitzichten, gekoppeld aan hogere aandeelhoudersvergoedingen, leidden niet tot een verdere koersstijging. Dat impliceert dat al het goede nieuws al in de koers verrekend zit. Gezien de hoge aandeelhoudersvergoedingen mag het aandeel wel in de portefeuille blijven. Te grote posities worden beter wel afgebouwd.
Advies : houden/afwachten
Risico : gemiddeld
Rating : 2B
Koers: 37,49 pence
Ticker: Rio LN
ISIN-code: GB0007188757
Markt: London Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 67,6 miljard pond
K/w 2017: 10,7
Verwachte k/w 2018: 11,5
Koersverschil 12 maanden: +19%
Koersverschil sinds jaarbegin: -5%
Dividendrendement: 5,7%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier