Zo vraag je een correcte huur voor je wagen aan je vennootschap
Je eigen wagen verhuren aan de vennootschap waarvan je bedrijfsleider bent, kan fiscaal interessant zijn voor zover je niet overdrijft.
Om fiscale redenen verhuren nogal wat bedrijfsleiders hun eigen wagen aan hun vennootschap. De vennootschap kan de betaalde huurprijs aftrekken als een beroepskost en vermindert op die manier haar belastbare winst. Let wel, de aftrek van de huur door je vennootschap wordt beperkt in functie van de CO²-uitstoot van de wagen. Hoe hoger deze uitstoot, hoe groter de beperking.
De huur die je als bedrijfsleider ontvangt wordt bij jou privé belast tegen 25 procent. Deze belasting mag je verminderen met kosten, ofwel een forfait van 15 procent, ofwel de werkelijke kosten die je dan moet bewijzen.
Toch mag je niet uit het oog verliezen dat je met de verhuurde wagen niet privé mag rijden, maar enkel voor je vennootschap. Rijd je wel privé met de verhuurde wagen, dan zal de fiscus je belasten op een voordeel in natura zoals dat het geval is voor een bedrijfswagen waarmee je privé rijdt.
Hoeveel huur?
Sommigen bedrijfsleiders maken misbruik van deze mogelijkheid om een eigen wagen aan hun vennootschap te verhuren door een te hoge huur te vragen. Dit leidt tot discussies met de fiscus en sommige van deze discussies worden uitgevochten voor de rechtbank. Zo is er recent een arrest geweest van het hof van beroep te Antwerpen waarbij de belastingplichtige gelijk kreeg.
De bedrijfsleider verhuurde zijn eigen wagen, een BMW 525d, aan zijn vennootschap voor een maandelijkse huurprijs van 1250 euro. De fiscus vond dit te hoog en beperkte de huurprijs tot 600 euro per maand. De rechter oordeelde dat de fiscus een verkeerde beperking toepaste en dat een huurprijs van 1250 euro per maand wel mogelijk was.
Niet overdrijven
Dit arrest van het hof van beroep te Antwerpen betekent niet dat je een te hoge, willekeurige huurprijs mag toepassen. De gevraagde huurprijs moet immers redelijk blijven. Om deze te bepalen kan je best de prijzen van autoverhuurbedrijven gebruiken of de maandelijkse prijs die je voor een leasing van dezelfde wagen moet betalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier