Wie erft er je buitenlands vermogen?

© iStock

Als je verhuisd bent naar het buitenland of een tweede woning in het buitenland hebt, dan zijn er vanaf 17 augustus 2015 nieuwe regels van toepassing om te bepalen wie er van je erft.

Een Europese Erfrechtverordening gaat het toepasselijk erfrecht op een internationale nalatenschap versoepelen. Deze verordening treedt in werking voor alle overlijdens vanaf 17 augustus 2015. Om de belangrijkste gevolgen van de nieuwe verordening te kennen, deden we een beroep op de expertise van Sven Hubrecht, expert over successieplanning en nalatenschap bij Optima.

Wonen in België en een vakantiewoning in het buitenland

Als je in België woont en je hebt een woning in het buitenland, dan bepalen de huidige Belgische regels dat de erfenis van de onroerende goederen wordt afgehandeld op basis van het erfrecht dat van toepassing is in het land waar de woning gelegen is.

“Heb je bijvoorbeeld als Belg een woning in Frankrijk, dan bepaalt het Franse erfrecht aan wie deze woning zal toebedeeld worden bij je overlijden. De roerende goederen zoals de inboedel en je woning in België vallen dan weer onder het Belgische erfrecht”, aldus Sven Hubrecht.

De nieuwe regels maken komaf met die verwarrende situatie: vanaf 17 augustus geldt standaard het erfrecht van je woonplaats op datum van overlijden voor je hele nalatenschap. “Als je in België woont, zal je hele nalatenschap onderworpen worden aan het Belgisch erfrecht. Dat geldt ook voor je buitenverblijf in Frankrijk of Spanje”, zegt Sven Hubrecht.

Wie erft er je buitenlands vermogen?

Emigratie naar het buitenland

Ook alle andere EU-landen, met uitzondering van Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland, zullen dezelfde regel hanteren. Sven Hubrecht geeft een voorbeeld. “Als je bijvoorbeeld verhuist naar Frankrijk om een bed & breakfast op te starten, dan is na 17 augustus standaard het Franse erfrecht van toepassing op je volledige nalatenschap, dus ook op je Belgische eigendom en indien u de Belgische nationaliteit heeft.”

‘Erfrecht-shopping’ wordt beperkt

De Europese verordening heeft nog andere belangrijke gevolgen. Zo worden de mogelijkheden om zelf het toepasselijke erfrecht te kiezen beperkt. Je kunt nu nog kiezen voor het erfrecht van je woonplaats: ook als je nadien verhuist, blijft het gekozen erfrecht van toepassing.

Vanaf 17 augustus zal dat niet meer mogelijk zijn. Sven Hubrecht geeft volgende raad. “Woon je momenteel als Belg in het buitenland, maar ben je van plan om terug te keren naar België? En heeft het erfrecht in je huidige woonplaats voordelen voor je specifieke situatie? Dan moet je snel handelen. Het kan in die specifieke situatie nuttig zijn om een testament op te stellen voor 17 augustus zodat je na uw terugkeer nog altijd van die voordelen geniet.”

Het volledig artikel kan je lezen in Trends die is verschenen op donderdag 25 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content