Waarom een schenking interessant is in Nederland

© Istock

Om een roerend goed te schenken aan uw kinderen of een andere familielid, kan het interessant zijn dat je de grens naar Nederland oversteekt.

De belangrijkste reden waarom Belgen voor de schenking van hun roerend vermogen (bijvoorbeeld geld, een effectenportefeuille of aandelen van een vennootschap) naar een notaris in Maastricht, Breda of Terneuzen stappen is omdat daar geen schenkingsrechten moeten betaald worden.

Opletten

Het belangrijkste nadeel ten opzichte van zijn Belgische collega is dat de schenker nog drie jaar in leven moet blijven zoals bij een hand- of een bankgift om de successierechten te vermijden.

Met andere woorden, als de schenker van een roerend goed overlijdt binnen de drie jaar na zijn schenking voor een Nederlandse notaris, zullen zijn erfgenamen alsnog successierechten moeten bepalen op de geschonken goederen.

Wanneer interessant?

Bij heel wat roerende schenkingen is een notaris vereist en kan men dus niet werken met een klassieke bank- of handgift.

Enkele veel voorkomende voorbeelden uit de praktijk zijn het schenken van aandelen op naam, het schenken met voorbehoud van vruchtgebruik, de schenking van een schuldvordering, een zogenaamde restschenking (doorschuifschenking van bijvoorbeeld de kinderen naar de kleinkinderen), enzovoort.

Waarom een schenking interessant is in Nederland

Je kan in die situaties dus kiezen voor een Belgische notaris. Je betaalt dan het ereloon, plus het vlak tarief van bijvoorbeeld 3% tussen ouders en kinderen (3,3% in Wallonië) en alles is dan meteen volledig geregeld.

Je kan echter ook overwegen om de schenking te doen voor de Nederlandse notaris. Voor een Nederlandse notaris kan je immers alle roerende goederen schenken. Je betaalt dan enkel het ereloon (doorgaans 1500 à 1800 euro inclusief btw) en geen schenkingsrechten.

Discretie

In een Nederlandse schenkingsakte moet men geen zogenaamde staat van schatting van de geschonken roerende goederen toevoegen. Dat wil zeggen dat in de notariële akte niet moet worden gezegd wat de waarde is van de schenking en er geen staat van schatting (zeg maar een schatting van de waarde van de te schenken goederen) moet worden opgemaakt. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content