Waar moet je op letten als je grijs en zwart geld regulariseert?
Men doet er goed aan om grijs en zwart geld te regulariseren. Hoe lang duurt het vooraleer een fiscale schuld verjaart?
Gaat het om ‘wit’ geld, dan moet men zich geen zorgen maken. Wit geld is nergens een probleem, zelfs niet in Zwitserland of Luxemburg. Er geldt immers een vrij verkeer van kapitaal binnen de EU en dat geldt zeker voor wit geld.
Grijs geld
‘Grijs’ geld is dan weer een ander probleem. Met grijs geld bedoelen we eigenlijk oorspronkelijk wit geld waarvan de interesten over de jaren niet zijn aangegeven (en waarop dus geen roerende voorheffing werd betaald).
Grijs geld kan gemakkelijk geregulariseerd worden door de roerende voorheffing van de voorbije jaren aan te geven.
Zwart geld
Volledig zwart geld regulariseren is een ander paar mouwen. In principe moeten alle belastingen uit het verleden aangegeven en betaald worden.
Dus niet alleen ontdoken inkomstenbelastingen, personenbelasting of vennootschapsbelasting, maar ook de btw.
De rekening valt vooral zwaar uit voor zwarte inkomsten uit de personenbelasting omdat daar het progressieftarief geldt. En men zit rap aan 50 %. Afwachten tot één en ander verjaard is, kan lang duren.
Op fiscaal vlak is de verjaringstermijn 7 jaar. Maar het gaat om zogenaamde aanslagjaren. En een aanslagjaar verwijst altijd naar het vorige inkomstenjaar (bv. AJ 2015, inkomsten 2014). De fiscus kan dus in 2015 zeven aanslagjaren teruggaan en op die manier de inkomsten van 2008 nog controleren. In praktijk is die zeven jaar dus feitelijk acht jaar!
Maar gokken op fiscale verjaringstermijnen is uit den boze. Fiscale fraude uit een ver verleden kan dan misschien wel fiscaal verjaard zijn; de overheid zou er nog altijd aan kunnen via een strafvordering. Op strafrechtelijk gebied verjaart fiscale fraude quasi nooit.
Alleen is het de vraag of de parketten genoeg mankracht in dienst hebben om al die overjaarse fiscale fraudeurs te pakken. Het is in elk geval niet aan te raden om op een lage pakkans te gokken en zijn kop in het zand te blijven steken; want wie dan gepakt wordt is eraan voor de moeite. (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier