Vanaf 28 april kunt u online belastingaangifte invullen: wat is er nieuw?

BELASTINGAANGIFTE invullen kan tot eind juni op papier en tot midden juli online. © Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De nieuwe Vlaamse aangifte telt 839 codes, zes meer dan vorig jaar. Trends-columnist en fiscaal jurist bij Wolters Kluwer Jef Wellens somt de belangrijkste nieuwigheden op.

Op een persconferentie maakte de FOD Financiën duidelijk dat maar liefst 3,96 miljoen belastingplichtigen – of 57 procent van alle burgers exclusief zelfstandigen – voor de aangifte van 2025 een voorstel tot vereenvoudigde aangifte (VVA) zal krijgen. In 2010 waren dat nog maar 4.650 belastingplichtigen. Volgens de fiscale administratie gaat ongeveer 92 procent van de burgers akkoord met zo’n voorstel tot vereenvoudigde aangifte. Op de website van de Federale Ombudsman vindt u tips om uw belastingaangifte (klassiek of VVA) na te kijken.

De overgrote meerderheid van de aangiften gebeurde in 2024 online, via tax-on-web. Slechts 5 procent van de aangiften werd in 2024 nog op papier ingediend. “Als we 10 aangiften op papier versturen, krijgen we er slechts 2 op papier terug. De rest van de belastingplichtigen gebruikt de papieren aangifte om de aangifte online in te dienen”, klonk het op de persconferentie deze ochtend. Ook het aantal online-belastingaangiften neemt jaar na jaar toe.

1 Tot wanneer hebt u tijd om de aangifte in te dienen?

Wie de aangifte nog per post opstuurt naar de administratie, moet ervoor zorgen dat de papieren aangifte of het formulier voor wijziging van het voorstel voor vereenvoudigde aangifte uiterlijk op 30 juni bij het plaatselijke scanningscentrum van de FOD Financiën aankomt. Wie zijn belastingaangifte online invult, via MyMinfin.be, heeft tot dinsdag 15 juli. Wie specifieke inkomsten heeft, zoals zelfstandige of buitenlandse inkomsten, krijgt uitstel tot 16 oktober.

2 Welke belangrijke wijzigingen zijn er tegenover vorig jaar?

“Vanaf deze aangifte moet de kilometervergoeding voor het gebruik van een fiets of een ander rijwiel voor het woon-werkverkeer worden opgenomen in de aangifte”, zegt Jef Wellens. “Dat geldt ook voor het voordeel in nature van een bedrijfsfiets of een ander rijwiel die een werkgever aan een werknemer ter beschikking stelt. Die vergoedingen en voordelen zijn enkel nog vrijgesteld van belasting als de werknemer zijn werkelijke beroepskosten niet bewijst en die invult naast code 255 van de aangifte. Hetzelfde geldt voor bedrijfsleiders, die voor de vrijstelling gebruik moeten maken van code 433. De fietsvergoeding is voor beiden slechts vrijgesteld tot 35 cent per kilometer, met een absoluut plafond van 3.500 euro.”

“Sinds 1 april 2024 geeft de werkbonus voor werknemers met een heel laag loon gedeeltelijk recht op een verhoogd belastingkrediet van 52,24 procent. De werkbonus voor werknemers met een eerder laag loon bedraagt al jaar en dag 33,14 procent van het bedrag van de werkbonus. Dat verhoogde belastingkrediet vertaalt zich in de nieuwe aangifte in een nieuwe code 360, in rubriek K2 van vak IV.”

“De overgangsregeling voor inkomsten uit auteursrechten voor belastingplichtigen uit de IT-sector, die uitgesloten zijn van het toepassingsgebied, gold slechts voor één jaar, voor 2023. De rubriek is verdwenen.”

Op deze pagina van Wolters Kluwer vindt u alle nieuwigheden die Jef Wellens heeft opgemerkt.

Partner Content