Spreiden is ook interessant als successieplanning
Een maximale spreiding tussen roerende en onroerende goederen is op financieel vlak en ook vaak op fiscaal vlak een goede vorm van successieplanning. Hoe komt dat en hoe ga je concreet te werk?
Spreiden is de boodschap
Wie een vermogen wenst op te bouwen, heeft er alle belang bij om niet al zijn ‘eieren in één mand te leggen’. Je moet immers zo veel mogelijk spreiden om zo het risico te verminderen. Een van de belangrijkste mogelijkheden van spreiding waarover iedereen beschikt, is de spreiding tussen roerende en onroerende goederen.
Roerende goederen zijn bijvoorbeeld geld op de bank, aandelen, obligaties, juwelen en kunstwerken. Onroerende goederen zijn bijvoorbeeld de gezinswoning, een appartement aan de kust, een woning die men verhuurt en gronden.
Fiscaal voordelig in Vlaanderen
In Vlaanderen zullen er door een goede spreiding vaak ook minder erfbelasting verschuldigd zijn. Dat komt omdat voor bepaalde erfgenamen de erfbelasting afzonderlijk berekend worden op de onroerende en de roerende goederen in de nalatenschap. Men geniet dus twee keer de laagste tariefschijven.
Dat is bijvoorbeeld het geval als de echtgenoot of (klein)kinderen de erfgenamen zijn. Gaat het daarentegen om bijvoorbeeld neven en nichten, dan speelt dat fiscaal voordeel niet. Een perfecte spreiding is dus een uitstekende optimalisatietechniek in het kader van je successieplanning die vaak vergeten wordt.
Fiscale versus economische spreiding
Louter fiscaal bekeken is een fiftyfifty spreiding (50% roerend en 50% onroerend) de perfecte opdeling voor wie in Vlaanderen woont. Staar je echter niet alleen blind op die ideale fiscale spreiding, maar houd ook de risicospreiding en het economische perspectief in de gaten.
Het spreekt vanzelf dat een portefeuille met één woning van 750.000 euro en een portefeuille van aandelen, obligaties en cash van 1.250.000 euro beter is dan een portefeuille met een handelspand van 1.000.000 euro en een pakket aandelen van 1.000.000 euro (ook al is die laatste fiscaal gezien beter gespreid). Het risico in de tweede portefeuille is namelijk veel groter dan in de eerste.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier