Soms moet je belastingen betalen om een fiscaal voordeel te krijgen
De fiscus kent de meeste fiscale voordelen slechts toe als je eerst effectief belastingen hebt betaald. Waarom is dat zo?
De meeste fiscale aftrekken worden verleend via de belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld aan het fiscaal pensioensparen. Je betaalt bijvoorbeeld op 15 april 2015 een bedrag van maximaal 940 euro. Je kan dit bedrag dan opnemen in uw belastingaangifte die je moet indienen vóór 30 juni 2016. De effectieve terugbetaling zal dan gebeuren onder de vorm van een belastingvermindering van 30% – plus uitgespaarde gemeentebelasting – op het ogenblik dat je je aanslagbiljet zal ontvangen in de loop van 2016, begin 2017.
Op een premie van 940 euro met een gemeentebelasting van bijvoorbeeld 6%, betekent dit een effectief voordeel van 298,92 euro (940 euro x 30% x 1,06). Dit voordeel wordt dan verrekend met de andere fiscale aftrekken in je belastingaangifte.
Effectief belasting betalen
Houd er rekening mee dat je effectief belastingen moet betalen om een belastingvermindering zoals bij het pensioensparen te kunnen genieten. Betaalt je dus geen belastingen bij gebrek aan voldoende inkomsten of omwille van de toepassing van verhoogde vrijstellingen – denk bijvoorbeeld voor de genieters van een vervangingsinkomen zoals een werkloosheidsuitkering, ziekte- of invaliditeitsinkomen – dan zal een belastingvermindering geen belastingverlaging tot gevolg hebben.
Voor welke uitgaven?
Je krijgt een belastingvermindering onder andere voor volgende uitgaven. De woonbonus, de diensten- en PWA-cheques, het fiscaal pensioensparen, de premies van een individuele levensverzekering, de werknemersbijdrage van een groepsverzekering, de verwerving van werkgeversaandelen en giften. Dit betekent dan ook dat je voor die uitgaven effectief belastingen moet betalen om het voordeel te kunnen genieten.(JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier