Schenkingskosten kan je belastingsvrij schenken
Bij een schenking aan de kinderen gaan de ouders in de praktijk ook de schenkingsrechten betalen. Is dat dan een bijkomende schenking?
Als men een schenking doet voor een Belgische notaris dan moeten daarop schenkingsrechten betaald worden, plus ook nog het ereloon van de notaris. In principe is het de begunstigde die deze schenkingskosten betaalt, maar je mag ook iets anders overeenkomen (bijvoorbeeld schenker betaalt 50% en de begunstigde 50%).
Bijna steeds de ouders in de praktijk
In de praktijk is het doorgaans zo dat als ouders aan een kind schenken, zij ook de schenkingskosten betalen. Stel bijvoorbeeld dat vader aan zijn zoon een appartement schenkt van 250.000 euro. In de 3 gewesten zullen de schenkingsrechten dan rond de 28.000 euro liggen.
De vraag rijst dan of de betaling van deze schenkingsrechten door vader geen ‘bijkomende’ schenking is. Dat is gelukkig niet het geval. Het feit dat vader in ons voorbeeld de schenkingsrechten betaalt, doet de schenkingsrechten dus niet stijgen. Schenkingskosten kunnen dus belastingvrij geschonken worden en worden fiscaal niet gezien (wel burgerrechtelijk) als een bijkomende schenking.
Soms speelt de fameuze 3 jaar
Ook als de schenker binnen de 3 jaar zou overlijden, zal dit in principe niet leiden tot successierechten. Let wel, de 3 jaar speelt echter wel als uit de schenkingsakte blijkt dat de begiftigde de schenkingskosten moet betalen én dat in werkelijkheid de schenker deze ten last heeft genomen.(JA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier