Schenken via een buitenlandse rekening: waar moet je op letten?
Stel, je wil je dochter een bankgift schenken van 50.000 euro om haar te helpen bij de verbouwingen van haar woning. Is er een probleem als je het geld van een buitenlandse rekening overschrijft naar haar rekening in België?
Bankgift uit Luxemburg
Bij een bankgift wordt er gewoon een bepaald bedrag overgeschreven van de bankrekening van de schenker naar de bankrekening van de begiftigde, zonder iets te vermelden in de ‘mededeling’. Om problemen met de fiscus en de latere erfgenamen te vermijden, wordt ook best achteraf een bewijs opgemaakt dat het om een bankgift ging. Dit kan via de 2 klassieke aangetekende brieven of via een bewijsdocument dat door beide partijen wordt ondertekend (de zogenaamde pacte adjoint).
Ook als het geld op een rekening in bijvoorbeeld Luxemburg of Zwitserland staat, kan je de techniek van de bankgift perfect toepassen en die 50.000 euro overschrijven op de Belgische rekening van je dochter. Zoals bij elke bankgift moet de schenker wel nog drie jaar in leven blijven, tenzij het bewijs wordt geregistreerd en er dus schenkbelasting wordt op betaald.
Regulariseren indien nodig
Het spreekt vanzelf dat als een bankgift via een buitenlandse rekening gebeurt, dat geld moet zijn waarmee je ‘naar buiten kunt komen’. Is dat niet het geval (bijvoorbeeld het gaat om grijs of zwart geld), dan regulariseer je uiteraard best eerst het geld voor je de bankgift doet. Vanaf 1 juni zal dit trouwens opnieuw via het Contactpunt Regularisatie geregeld kunnen worden.
Vragen van de bank
Wie een bankgift krijgt van een belangrijk bedrag van een buitenlandse rekening zal mogelijks wel een vraag van zijn Belgische bankier krijgen over dit geld. Maar als het om wit geld gaat, heb je uiteraard niets te verbergen en kan je dit eenvoudig aantonen via bijvoorbeeld je aanslagbiljet in de personenbelasting van de voorbije jaren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier