Rekenhof: ruim 40 miljard zwart geld op Belgische rekeningen
Bij de vorige fiscale regularisatierondes in België hebben belastingzondaars ruim 40 miljard euro zwart geld naar ons land teruggebracht zonder daar belasting en boetes op te betalen.
Dat berekende het Rekenhof voor het eerst in een rapport dat De Tijd kon inkijken.
Bij de huidige fiscale regularisatie, die sinds 2016 loopt, moeten belastingzondaars zowel de inkomsten als het achterliggende zwarte kapitaal regulariseren. Nu geldt een boetetarief van 25 procent voor de inkomsten en 40 procent voor het zwarte kapitaal. Bij de vorige drie fiscale regularisatierondes was het pijnpunt dat veel belastingzondaars alleen belasting en boetes betaalden op de intresten die ze de laatste vijf tot zeven jaar hadden opgestreken. De grote, achterliggende kapitalen werden niet geregulariseerd. Ze werden wel teruggebracht naar een Belgische rekening.
Slechts 5,6 procent geregulariseerd
Het Rekenhof heeft nu voor het eerst een nauwkeurige berekening gemaakt van de kapitalen die niet zijn geregulariseerd bij de fiscale regularisatierondes van 2006 en 2013 en die toch op Belgische bankrekeningen zijn beland. Het maakte de berekening op basis van de inkomsten en kapitalen die zijn aangegeven tijdens de lopende fiscale regularisatie. Om een correcte inschatting te kunnen maken, werden alle ingediende dossiers geanalyseerd.
‘Dit resulteert in een bedrag van 4,26 miljard euro roerende inkomsten, dat gerelateerd zou kunnen worden aan 44,7 miljard euro onderliggend kapitaal. Daarvan werd maar 2,51 miljard euro (5,6 procent) geregulariseerd’, besluit het Rekenhof.
SP.A dringt aan op onderzoek
Regeringspartij SP.A dringt aan op een onderzoek bij de Belgische banken. ‘Hoe kunnen tientallen miljarden zwartgeld jarenlang ongemoeid op de rekeningen van Belgische banken blijven staan? ‘, vraagt SP.A-volksvertegenwoordiger Joris Vandenbroucke zich af.
De Vlaamse socialisten vragen daarom een onderzoek van de Nationale Bank. Dat onderzoek moet uitwijzen ‘of de banken wel voldoende inspanningen doen om zwartgeld te weren van hun rekeningen’. ‘Banken die dat niet doen, zijn medeplichtig aan witwaspraktijken. En de eigenaars van die zwarte kapitalen moeten vervolgd worden door justitie’, klinkt het.
Volgens Vandenbroucke laat de kwestie ‘een erg bittere nasmaak achter’. ‘Heel veel mensen en bedrijven in dit land betalen te veel belastingen omdat een kleine, hardnekkige groep fraudeert op grote schaal. Vandaag komt daar nog eens de coronacrisis bovenop. Dit is onaanvaardbaar’, zegt het SP.A-Kamerlid.
Zijn PS-collega Ahmed Laaouej reageert verontwaardigd op de cijfers. ‘Gisteren heeft staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker verklaard dat we nog tien jaar de broeksriem moeten aanhalen’, luidt het. ‘We moeten meer doen in de strijd tegen fiscale fraude en witwassen. Er is blijkbaar 40 miljard euro afkomstig uit de ondergrondse economie. We moeten het geld halen waar het zit’.
De Kamerfractieleider roept de regering, en in het bijzonder minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), op het College voor de strijd tegen fiscale en sociale fraude te vatten. Hij heeft de minister ook gevraagd stappen vooruit te zetten op het vlak van transparantie van de bankensector en heeft de voorzitster van de bevoegde Kamercommissie gevraagd het Rekenhof uit te nodigen en een debat te organiseren.
In De Tijd benadrukt Van Peteghem dat de belastingadministratie niet bevoegd is om de verjaarde kapitalen te onderzoeken of te vervolgen. ‘De feiten zijn fiscaal verjaard. Het parket kan dat wel doen omdat witwassen een voortdurend misdrijf is en er strafrechterlijk sowieso langere verjaringstermijnen gelden’, klinkt het.
De minister verwijst ook naar zijn voornemen om het Charter van de Belastingplichtige te moderniseren en de fiscus na decennia weer samen met het gerecht onderzoeken te laten voeren. ‘Dan kan het parket voor die strafdossiers de expertise van belastingambtenaren inzetten’, klinkt het.