Karel Anthonissen
‘Minister Van Overtveldt, maak van die halve miljonairstaks een hele, alstublieft’
‘Het aantal aangiften of het aantal betalers van de taks zou vier keer lager zijn en het zou nauwelijks een verschil uitmaken voor de opbrengst.’ Dat zegt Karel Anthonissen, gewestelijk directeur bij de BBI.
Ik heb me even op mypension.be aangemeld. “U kunt meteen met pensioen”, meldde het systeem nog vóór ik de vraag gesteld had. “U zult 3000 euro netto of 5250 euro bruto hebben.” “Nee, my dear pension, dat ben ik nog niet van plan.” “Uw wettelijke pensioenleeftijd is 1 augustus 2019. ” Mijn tweelingbroer is wel al met pensioen en hij ontvangt 1250 euro bruto, als zelfstandige. Dat is evenveel netto, want hij zit net op de grens van het belastingvrije minimum.
Ik heb dus 4000 euro per maand meer dan mijn broer. Volgens de Schryvers-tafels – op internet te vinden – is de waarde, op de leeftijd van 65 jaar, van een maandelijkse lijfrente van 4000 euro gelijk aan 890.400 euro. In de tabel heb ik wel de laagst mogelijke rente van 0,5 procent genomen. Ik denk namelijk dat de intresten in de toekomst niet echt gaan stijgen en de laagste disconto geeft toch het hoogste resultaat.
Mijn broer heeft een effectenportefeuille van 890.400 euro bijeengespaard. Toevallig hebben wij precies dezelfde reserve voor onze oude dag. Maar dankzij Johan Van Overtveldt – of is het Kris Peeters? – zal mijn broer op zijn reserve elk jaar zo’n 1300 euro effectentaks betalen: 0,15 procent op het totale bedrag. Wij hadden het er nog over op het kerstfeestje van de familie. Zijn private banker heeft hem gezegd dat daar wel een mouw aan te passen is, maar daar is hij toch een beetje bang voor. Niet dat hij bang is dat ik hem zou aangeven, maar hij heeft een klein hartje, een goed hart ook. Dus moest hij dat luchten.
“Gangsters zijn het, die van de belastingen, gangsters, en de hele regering erbij!” Met een grote karaf chianti zijn onze familiefeestjes altijd de moeite waard. Wij zijn allebei ook de eigenaar van een huis en daarmee vormen wij een miljonairsclub. Een goede Toscaanse wijn kunnen wij ons dus wel permitteren. Volgens berekeningen van Sarah Kuypers en Ive Marx uit 2014 zit een huishouden met een vermogen van 1.058.000 euro in het 95ste percentiel. Dat wil zeggen dat 95 procent van de mensen minder heeft en dat 5 procent meer heeft, maar sommigen (0,1%) hebben heel veel meer. Wij sakkeren dus wel op de fiscus, maar wij klagen niet.
Minister Van Overtveldt, maak van die halve miljonairstaks een hele, alstublieft
Na het feestje heb ik zitten denken. Mijn reserve voor mijn oude dag is een soort lijfrente. Die smelt weg met de jaren. Op mijn 90ste zal de actuele waarde van die 4000 euro per maand nog 172.500 euro zijn. En voor de erfgenamen zal er niets meer zijn. Op mijn 90ste zal ik op dat bedrag ook 675.000 euro belasting hebben betaald: 2250 per maand gedurende 25 jaar. “Gangsters zijn het, die van de belastingen.”
Mijn tweelingbroer is geen actieve belegger. Zijn portefeuille is samengesteld uit veilige en conservatieve waarden. Bovendien denk ik dat de intrest op obligaties in de buurt van nul zal blijven en ook het rendement op aandelen, dat de jongste jaren nog erg hoog was, zal zich mettertijd richten op die nulrente. Met een beetje geluk haalt hij nog wel een rendement gelijk aan de inflatie en smelt zijn portefeuille niet weg.
Maar hij zal niet meer van zijn rente kunnen leven, zoals men dat zegt. Om net als ik een levensstandaard van 3000 euro per maand te kunnen aanhouden, zal hij zijn maandelijkse pensioen van 1250 euro moeten aanvullen met een afhaling van 1750 euro. Na 25 jaar is dat 525.000. Na 18 jaar zal zijn portefeuille gezakt zijn tot 500.000 euro en zal hij geen effectentaks meer betalen. Al bij al zal die taks hem in die achttien jaren samen zo’n 20.000 euro kosten. Die taks zal het verschil niet maken en mijn broer zal bij leven en welzijn meer overhouden dan ik. Ook zal er meer zijn voor zijn erfgenamen.
Maar mijn broederliefde is groot en daarom vraag ik aan aan minister Van Overtveldt: alstublieft, maak van die halve miljonairstaks een hele. Mijn – hypothetische – tweelingbroer zal u dankbaar zijn dat hij daar geen last van zal hebben.
Ook de minister en zijn administratie zullen er minder last van hebben. Met een vermogen van een half miljoen zit je in het 80ste percentiel. Met een vermogen van een miljoen behoor je tot de top vijf. Het aantal aangiften of het aantal betalers van de taks zou dus vier keer lager zijn en het zou nauwelijks een verschil uitmaken voor de opbrengst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier